Apple Kabels

De informatie op deze pagina is ook beschikbaar als video:

 

Apple houdt jou aan het lijntje met de oplaadkabel

“Dit accessoire wordt mogelijk niet ondersteund”

Haalt deze foutmelding het bloed onder jouw nagels vandaan? Een niet-werkende iPhone laadkabel is een bekende bron van ergernis onder  Apple-gebruikers. Maak je geen zorgen, dit is de laatste keer dat je deze foutmelding hebt moeten zien. Wij leggen je uit waar deze melding vandaan komt en hoe jij kunt voorkomen dat je ooit nog met deze frustratie te maken krijgt. Handyman helpt jou met kabels die het gegarandeerd doen, ook na de allernieuwste software updates.

 

Apple voor citroenen verkopen

Zwakke kabels

Apple heeft de wereld veroverd met de iPhone. Ongeveer een kwart van de smartphonebezitters heeft een iPhone. Dat betekent dat alleen al in Nederland een geschatte 3 miljoen mensen elke avond hun iPhone aan de laadkabel leggen. Daar ben jij er vast één van. En als trotse iPhone-houder weet jij als geen ander dat deze laadkabels het dagelijkse gebruik niet zo goed verduren. De kabeltjes gaan snel kapot, vooral bij de aansluiting, ondanks dat ze niet goedkoop zijn.

Het regelmatig moeten vervangen van deze kabels is big business voor Apple. Het bedrijf verdient per kwartaal 2 miljard euro aan omzet, alleen al aan accessoires! De laadkabels zijn een sleutelonderdeel van deze omzet. Daarom hoef je van Apple niet te verwachten dat ze ooit sterkere kabeltjes gaan produceren. Met deze zwakke kabels zorgen ze ervoor dat jij snel weer geld uitgeeft aan hun producten.

Chip: Geschikt/Niet Geschikt

Om te voorkomen dat andere bedrijven deze winst wegpikken, voorziet Apple de Lightning laadkabels van een chip. Aan de hand van deze chip kan de iPhone een origineel oplaadsnoer van een alternatief merk onderscheiden. Apple verkoopt de licentierechten van deze chip aan bedrijven. Deze bedrijven kunnen dan geschikte laadkabels produceren en verkopen met het MFi certificaat (“Made for iPod/iPhone/iPad”). Apple producten werken perfect in combinatie met MFi accessoires; aan zowel de originele als de gecertificeerde kabels verdient Apple geld.

Fabrikanten die oplaadkabels op de markt brengen zonder deze chip worden door Apple tegengewerkt; de telefoon “ziet” dat deze niet-gecertificeerde snoertjes niet de juiste chip hebben, of zelfs helemaal geen chip en dan krijg jij die frustrerende foutmelding. Vaak werkt de kabel direct uit de verpakking al niet. Als de laadkabel het in eerste instantie wel doet is het wachten tot de eerste de beste software update die hier verandering in brengt. Met de software updates wordt namelijk niet alleen de iOS verbeterd voor jouw plezier, maar wordt je telefoon ook in staat gesteld de niet-gecertificeerde kabels te herkennen en te weigeren.

Het onderzoek van Kassa

Onlangs deed Kassa onderzoek naar de laadkabels voor de Apple iPhone. Zij kochten meerdere Lightning kabels en testten de chip. Uit dit onderzoek bleek dat een verbazingwekkende meerderheid (12/14) van de “originele” kabeltjes niet origineel waren en de meeste zelfs géén chip hadden.

Fabrikanten verkopen hun alternatieve, niet-gecertificeerde kabels vermomd als origineel, in overtuigende verpakkingen. Dit omdat ze weten dat ze de opladers niet kunnen verkopen zodra bij de klant duidelijk wordt dat deze kabels zonder goede chip niet werken. Als consument zijn deze imitaties lastig te onderscheiden. Tip: ga ervan uit dat als je op het internet een “Originele Apple iPhone laadkabel” tegenkomt voor een zeer lage prijs, het te mooi is om waar te zijn. Want geen enkel Apple product koop je voor een appel en een ei.

 

Apple met peren vergelijken

Met de zwakke kabeltjes creëert Apple een markt waarmee ze de verkoop van alternatieve laadsnoeren uitlokken, maar ze doen er alles aan om het monopolie op deze markt te behouden.  Van hun maatregelen ben jij als iPhone gebruiker de dupe, want ze proberen je te dwingen dure producten te kopen. Als je een keertje de kosten probeert te drukken met een goedkoper kabeltje, heb je er niet lang plezier van. Dat is niet klantvriendelijk, maar Apple weet dat het publiek toch wel weer massaal in de rij staat bij de lancering van de volgende iPhone.

Om te voorkomen dat je ooit met een telefoon op 1% zit en je alleen een kapotte kabel van Apple, of een nutteloze nepper in huis hebt, moet je direct de goede kabel kopen. Maar wat is dé goede kabel?

Niet-gecertificeerd

Het zal je inmiddels duidelijk zijn: goedkoop is duurkoop. Een niet-gecertificeerde kabel koop je voor een paar euro en ze hebben vaak nog leuke kleurtjes of patroontjes ook, dus de verleiding is begrijpelijk. Weersta deze verleiding!

Veel van deze goedkope kabels hebben helemaal geen chip. Deze worden er snel door Apple uitgepikt en dat is maar goed ook. Naast de neppers verraden, is die chip namelijk belangrijk voor de veiligheid. Via de chip communiceert de Lightning kabel met de telefoon en zo stopt de telefoon automatisch met opladen zodra de accu vol is. Dit voorkomt overladen, wat in het ergste geval tot een ontploffing kan leiden!

Niet alle niet-gecertificeerde snoeren zijn troep; soms zijn het prima kabeltjes, met een eigen chip om te communiceren met de telefoon. Helaas werken deze kabels niet, of tijdelijk, omdat de chip ook communiceert naar de telefoon dat Apple er geen geld aan heeft verdiend.

Laat de niet-gecertificeerde kabels liggen, anders moet je nog vaker terug naar de winkel dan met een zwakke kabel van Apple. Vroeg of laat krijg je die foutmelding. Misschien moet je zelfs op pad voor een nieuwe telefoon omdat de kabel de accu heeft verpest!

Origineel

Apple wil jou doen geloven dat hun kabel dé kabel is. Onder het mom van kwaliteitscontrole verdedigen ze hun agressieve strategie om het alleenrecht op de kabel-markt te hanteren. Apple beweert dat ze jou proberen te beschermen tegen een slechte aankoop. Dat zou een nobel streven zijn, als de originele kabels van de hoogste kwaliteit zouden zijn. Dat is echter niet het geval. Het is immers hun opzettelijk zwakke kabel die jou telkens terug naar de winkels (of webshops) dwingt. En de hoge prijs van de originele Apple kabel leidt er natuurlijk toe dat jij een goedkopere optie wilt proberen, wanneer je de keuzes ziet.

Nieuw uit de verpakking werkt de originele Apple kabel gegarandeerd, maar voor hoelang?

Gecertificeerd

De gecertificeerde kabels zijn vaak iets goedkoper dan de originele varianten, want je betaalt niet extra voor dat leuke logo. Helaas zijn ze niet zo goedkoop als de niet-gecertificeerde kabels, maar dat is niet zo gek. De prijs zit hem niet alleen in de licentierechten die de fabrikant aan Apple heeft moeten betalen. Deze kabels zijn van uitstekende kwaliteit; het materiaal is veel sterker dan dat van de originele Apple kabel. Dankzij dit sterkere materiaal gaat het laadsnoer veel langer mee. Oprollen. Uitrollen. Oprollen. Uitrollen… Deze kabels kunnen het aan!

Kassa deed ook onderzoek naar deze kabeltjes en uit de testgroep hadden alle gecertificeerde kabeltjes ook écht de juiste chip. De tech-specialist bij Kassa raadt aan deze robuuste alternatieven te kopen, in plaats van de originele Apple laders. 

Apple oplaadkabels bij Handyman

Natuurlijk zijn de laadkabels bij Handyman voorzien van de juiste chip. Deze chips werken in combinatie met jouw iPhone; je hoeft je geen zorgen te maken bij de volgende software update. Bekijk ons assortiment aan laad+datakabels voor Apple en maak jouw keuze. Toch niet overtuigd? We hebben ook originele laadsnoeren van Apple. Wij verkopen géén niet-gecertificeerde kabels of Apple-imitaties, want die foutmelding… Grrr!