Heb jij al een rookmelder in huis?

Zó bescherm je jouw woning tegen brand

Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders in alle woningen verplicht. Op iedere verdieping van een huis waar gewoond wordt, moet minstens één goedgekeurde rookmelder hangen. Deze verplichting bestaat al sinds 2003 voor nieuwbouwhuizen, maar in de nieuwe wetgeving staat dat ook in bestaande woningen op iedere verdieping een rookmelder moet hangen. Het ontbreken van een rookmelder kan vanaf 1 juli gelden als een gebrek (artikel 7:204 lid 2 Burgerlijk Wetboek). 

Is jouw woning al goed beveiligd tegen brand? Door rookmelders, koolmonoxidemelders en hittemelders in de juiste ruimtes in huis te plaatsen krijg je direct een seintje wanneer er brand uitbreekt. Op onderstaande afbeelding zie je welk type melder je waar plaatst. Wij leggen je het belang van de verschillende melders uit.

Rookmelders

Uit onderzoek blijkt dat goed werkende rookmelders jouw kans om te ontsnappen aan een brand verdubbelen! De meeste slachtoffers vallen namelijk door het inademen van de giftige rook. Plaats daarom op iedere verdieping van je woning minimaal één rookmelder. Op de bovenverdieping plaats je in ieder geval melders in de gang(en) naar de slaapkamer(s). Om je woning extra veilig te maken hang je ook ín iedere slaapkamer een rookmelder. In de hal plaats je een rookmelder met ontsnappingslicht. Dit licht maakt het gemakkelijker jezelf te oriënteren en de weg naar buiten te vinden als je woning volstaat met rook. Zoals je op bovenstaande afbeelding ziet, hang je een rookmelder altijd in het midden van de ruimte.

Ondanks dat veel branden in de keuken ontstaan kun je hier beter geen rookmelder plaatsen. Door stoom of rook die tijdens het koken vrijkomt wordt de werking van de melder verstoord en kan het alarm onterecht afgaan. Het is wel verstandig om een hittemelder, blusdeken en brandblusser in je keuken te hangen.

De meeste rookmelders werken op batterijen. Voorkom dat de melder dankzij lege batterijen niet afgaat door deze ieder jaar te vervangen en de melder regelmatig te testen met de speciale testknop. Wil je hier geen omkijken naar hebben? Kies dan voor een rookmelder die je aansluit op het lichtnet. 

Koolmonoxidemelders

Verbrandingstoestellen zoals een kachel, CV-ketel of geiser stoten koolmonoxide (CO) uit. Wanneer deze installaties niet goed worden onderhouden of je woning niet voldoende wordt geventileerd, kan een verhoogde concentratie van het gas ontstaan. Dit leidt tot hoofdpijn, duizeligheid en slaperigheid bij degenen die het inademen. In hoge concentraties kan koolmonoxide zelfs dodelijk zijn! Naar schatting vallen er jaarlijks 15 tot 25 doden als gevolg van het inademen van CO.

Koolmonoxide is een sluipmoordenaar. Omdat het gas geur- en kleurloos is, ruik of zie je het niet. En zelfs wanneer gezondheidsklachten optreden wordt niet altijd de link gelegd tussen deze klachten en de aanwezigheid van een hoge concentratie CO. Daarom is het letterlijk van levensbelang om een goede koolmonoxidemelder te plaatsen in je woon- en slaapkamer! Op de overloop van de bovenverdieping plaats je bij voorkeur een koolmonoxide- en rookmelder in één. Een CO-melder geeft een harde pieptoon wanneer een verhoogde concentratie van het gas wordt gemeten. Gaat het alarm af? Dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk handelt. Zet alle ramen en deuren open, waarschuw je gezinsleden of huisgenoten en verlaat je woning. Bel vervolgens direct 112.

 

Hittemelders

Zoals we eerder al aanstipten kan een rookmelder een vals alarm geven als je deze plaatst in de keuken. Dit geldt ook voor andere ruimtes waarin rook of damp voorkomt, zoals je garage wanneer je daar altijd je auto stalt. In zulke vertrekken kies je daarom voor een hittemelder. Deze reageert niet op rook, maar geeft een hard alarmsignaal wanneer de temperatuur in de ruimte boven de 60 graden komt. Wij adviseren een hittemelder te plaatsen in je keuken, garage en op zolder.

 

Brandblussers

Slaat tijdens het koken de vlam in de pan en gaat het vuur over op je trui? Of ligt er iets te smeulen in de prullenbak? Beginnende brandjes doof je gelukkig snel zelf met een brandblusdeken. Deze hang je op in de keuken zodat je snel kunt handelen. Voor brandende olie, vet, hout of kunststof gebruik je een brandblusser met schuim. De keuken is de beste plek om je brandblusser te plaatsen, omdat de kans dat je hem hier nodig hebt het grootst is. Ook is het verstandig er een in de garage te plaatsen.