Energielabel stofzuigers

Het energielabel van een stofzuiger: zo doe je er je voordeel mee!

Denk je erover om een nieuwe stofzuiger aan te schaffen? Om te helpen bij het maken van je keuze zijn (web)winkels verplicht om bij iedere stofzuiger het energielabel te tonen. Op dit label zie je onder andere hoe zuinig het apparaat is en hoeveel geluid het produceert, zodat jij deze informatie kunt gebruiken bij het nemen van je besluit.

In deze blog leggen we uit welke informatie je op het energielabel van een stofzuiger vindt.

 

De informatie op het energielabel verklaard

Op het energielabel staat veel handige informatie. Je moet alleen even weten hoe je dit leest. Voor de uitleg ervan hebben wij de icoontjes in het label genummerd van 1 tot en met 5. Aan de hand hiervan lopen wij de iconen één voor één door. Voor alles geldt dat energieklasse A het beste is en energieklasse G het minst goed.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1: Energieverbruik

De kWh/annum geeft aan wat het gemiddelde jaarlijkse stroomverbruik is. Dit is berekend op basis van 50 stofzuigerbeurten bij een oppervlakte van gemiddeld 87 m2. Het energieverbruik mag maximaal 62 kWh per jaar zijn. Ligt het aantal kWh/jaar van de stofzuiger tussen de 0 en 28? Dan valt het apparaat onder energie efficiëntieklasse A; de zuinigste klasse. Voor iedere 6 kWh die erbij komt, schuift de stofzuiger een klasse op en is dus minder zuinig.

Je vindt de energie efficiëntieklasse –als aanvulling op het energieverbruik in kWh/annum- rechts bovenaan het label.

 

2: Stofuitstoot                                                        

Hier zie je in welke mate de stofzuiger stof uitstoot. Het gaat daarbij om fijnstof die na het opzuigen ontsnapt uit de stofzuigerzak en aan de achterzijde weer door het apparaat wordt uitgeblazen. De stofzuigers die hier A scoren stoten het minste stof uit, de apparaten die een G scoren hebben de hoogste stofuitstoot. Vooral wanneer je een stofallergie of astma hebt is dit belangrijke informatie. Overigens zorgt een goed HEPA-filter ervoor dat de uitgeblazen lucht beter wordt gefilterd, waardoor er minder stof wordt uitgestoten. Wij adviseren daarom om altijd een HEPA-filter in de stofzuiger te plaatsen wanneer je last hebt van klachten aan de luchtwegen.

 

3: Geluidsvolume

Het aantal decibel (dB) decibel geeft aan wat het geluidsniveau van de stofzuiger is. Hoe hoger dit getal, hoe meer geluid het apparaat produceert. Sinds 2017 mag het geluidsniveau van een stofzuiger maximaal 80 dB bedragen, omdat een hoger aantal decibel schadelijk voor het gehoor kan zijn.  

 

4 en 5: Dust-pick-up

Op het energielabel zie je tot slot hoe de stofzuiger presteert op de verschillende vloersoorten. Deze dust-pick-up (DPU) duidt aan hoeveel stof en vuil de stofzuiger opzuigt op respectievelijk tapijt (nummer 4 op het label) en harde vloeren (nummer 5). Hier geldt dat stofzuigers met een A score de hoogste stofopname hebben, en apparaten met een G score minder stof opnemen op de betreffende vloersoort. Deze informatie is erg nuttig. Heb je bijvoorbeeld een houten vloer, tegelvloer of ander type harde vloer? Dan is een apparaat dat een hoge stofopname heeft op tapijt maar een lage DPU op gladde vloeren minder geschikt voor jouw woning.

 

Hulp nodig?

Heb je een stofzuiger op het oog? Op onze website vind je het bijbehorende energielabel als afbeelding bij het apparaat. Mocht je hier vragen over hebben, dan staat onze klantenservice voor je klaar. Ook onze winkels hebben verschillende modellen op voorraad. In de winkel kun je het apparaat én het label op je gemak bekijken en al je vragen stellen aan onze deskundige productexperts.