Gootsteen ontstoppen

Loopt het water in je gootsteen niet goed weg? Dan zit er een verstopping in de afvoer. Deze wordt vaak veroorzaakt door (een combinatie van) voedselresten, zeepresten, vet en haren. Een verstopping bouwt zich langzaam op doordat het vuil zich ophoopt en verdwijnt niet uit zichzelf. Het is dus zaak om het probleem aan te pakken, zodat je voorkomt dat de spoelbak compleet overloopt.

Op deze pagina lees je hoe je gemakkelijk zelf je gootsteen kunt ontstoppen. Je kunt hiervoor gebruik maken van een mechanische gootsteenontstopper (ook wel bekend als een “plopper”), of je kunt kiezen voor het gemak van een chemische ontstopper.

 

De gootsteen ontstoppen met een plopper

Dit heb je nodig: 

Een mechanische gootsteenontstopper is eigenlijk een grote zuignap op een steel. Dit is een milieu- en budgetvriendelijke methode om een ontstopte afvoer vrij te maken. Hieronder lees je stap voor stap hoe het ontstoppen van de gootsteen met een plopper te werk gaat.

Stap 1.    Laat een laag heet water in de verstopte spoelbak lopen.

Zo’n 10 centimeter is voldoende.

Stap 2.    Dek de overloop van je wastafel of spoelbak af met bijvoorbeeld een breed stuk tape.

De wateroverloop is het gaatje net onder de bovenrand van de wasbak waardoor water wordt afgevoerd als de wastafel dreigt over te lopen. Het is nodig om dit overloopgat af te dichten tijdens het ontstoppen, omdat je anders geen goed vacuüm kunt creëren met de plopper.

Stap 3.    Plaats de zuignap over het putje heen.
Beweeg de steel van de mechanische ontstopper krachtig heen en weer en maak daarbij een naar boven en beneden gaande beweging. Zorg ervoor dat de zuignap niet loslaat. Door de bewegingen ontstaat er een vacuüm onder de plopper. Hierdoor komt de verstopping (tijdelijk) los.

Stap 4.    Spoel de afvoer goed door met heet water.

Heet water zorgt ervoor dat vetten oplossen, en dat is vaak voldoende om de verstopping langzaam op te laten lossen. Je zult merken dat de afvoer vrij wordt en het water weer goed doorstroomt.

 

Tip: In dit filmpje zie je een demonstratie van het gebruik van een plopper. 

 

Chemische gootsteenontstopper

Heb je geen tijd of zin om in de weer te gaan met een mechanische ontstopper? Kies dan voor het gemak van een chemische gootsteenontstopper. Deze zijn er in vloeibare vorm of in korrelvorm. Hieronder lees je het verschil:

  • Een vloeibare ontstopper is gebruiksklaar. Je giet de vloeistof rechtstreeks in het putje, waarna in de leiding een chemische reactie plaatsvindt. Vet- en zeepresten en eventuele haren lossen hierbij op. Na een half uurtje heeft het middel zijn werk gedaan en stroomt het water weer goed door. Je hoeft hierbij niet na te spoelen met heet water.
  • Van ontstopper korrels breng je één of meerdere lepels aan in de afvoer. Direct daarna giet je kokend water in de afvoer. Hierbij ontstaat een bruisende, chemische reactie waarbij verontreinigingen direct worden opgelost. Zodra je geen bruisend geluid meer hoort spoel je de leiding goed na met koud water.

Let op: De chemische reactie die ontstaat bij het gebruik van een chemische gootsteenontstopper is schadelijk voor de gezondheid. Dit geldt zowel voor de vloeibare variant als voor de korrels. Zorg ervoor dat je niet met je gezicht boven de afvoer hangt. Dit voorkomt dat je eventuele damp inademt. Zorg ook dat het middel niet op onbedekte lichaamsdelen terecht komt.

 

Een verstopte gootsteen voorkomen

Het bekende gezegde luidt: voorkomen is beter dan genezen. En dat geldt ook voor een verstopping in je gootsteen. Wat kun je doen om een nieuwe verstopping te voorkomen?

  • Spoel geen etensresten door de afvoer. Ook vet (bijvoorbeeld van jus) is een grote boosdoener van verstoppingen: als het afkoelt stolt het vet, waardoor zich een blokkade vormt in de leiding.
  • Was je jouw haren boven de gootsteen? Verwijder dan na iedere wasbeurt eventuele haren uit het putje.
  • Door regelmatig preventief wat chemische ontstopper in de gootsteen te gieten (bijvoorbeeld één eetlepel korrels) verwijder je kleine verstoppingen al voordat ze een probleem gaan vormen. Hierdoor voorkom je dat de afvoer totaal verstopt raakt.

 

Direct aan de slag

Wil je vandaag nog je gootsteen onstoppen? Bestel dan een chemische ontstopper in onze webshop. Deze kun je direct ophalen in een Handyman winkel bij jou in de buurt! Heeft het minder haast of vind je het handiger als we het product bij jou thuis bezorgen? Dan leveren wij je webshopbestelling binnen 1 à 2 werkdagen op een door jou gekozen adres of bij een DHL-afhaalpunt.