Sortering

HEPA filters

0 artikelen
Filter
Sorteer
Weergave
1

Wat is een HEPA filter?

HEPA is een afkorting voor High-Efficiency Particulate Air. HEPA filters zijn in de jaren veertig ontwikkeld met het doel de verspreiding van radioactieve deeltjes te voorkomen. Hoewel we HEPA filters tegenwoorden gebruiken in ons huishouden is de originele toepassing van deze uitblaasfilters nog steeds niet onbelangrijk, ook al hebben we niet met radioactieve deeltjes te maken.

 

De functie van een HEPA filter

Een HEPA filter wordt ook wel “uitblaasfilter” genoemd. De functie van dit filter is dan ook om de uitblaaslucht van de stofzuiger te zuiveren. Het filter zit bij de meeste merken en modellen aan de achterkant van de stofzuiger. Zonder een HEPA filter zou tijdens het stofzuigen fijnstof de lucht in worden geslingerd; de stofzuigerzak in jouw stofzuiger is namelijk niet dicht genoeg om deze fijnstof op te vangen. Dit fijnstof bevat niet alleen stof, maar ook microscopisch klein ongedierte en allergie verwekkende deeltjes. Je wilt niet dat dit in huis rond dwarrelt!

Volgens de Europese normen moet een HEPA filter tussen de 85% en 99,999995% van alle stofdeeltjes van 0,3 micrometer (µm) opvangen. De microfilters die je bij Handyman koopt, filteren rond de 99,5% van het fijnstof. Dat maakt de uitblaaslucht van de stofzuiger astma- en allergievriendelijk. Heb je klachten aan de luchtwegen of ben je allergisch voor stof? Dan bevelen wij een HEPA filter van harte aan.

 

Het juiste HEPA filter kopen

Verschillende stofzuigers gebruiken verschillende HEPA filters. Let er bij de aanschaf van een filter altijd op of deze passend is voor jouw type stofzuiger. De meeste HEPA filters zijn geschikt voor meerdere modellen van hetzelfde merk stofzuiger.

De kwaliteit van een microfilter wordt aangegeven met een getal, bijvoorbeeld H13 of H14. Hoe hoger het getal, hoe meer fijne stofdeeltjes het filter uit de uitblaaslucht haalt. Zeker wanneer iemand in jouw huishouden last heeft van allergieën is de filterkwaliteit van groot belang en geldt: hoe meer de lucht gefilterd wordt, hoe beter. Kijk daarom na aanschaf van een nieuwe stofzuiger of er al een HEPA filter in zit, en of de filterkwaliteit ervan hoog genoeg is.

 

Wasbaar of niet-wasbaar?

Na ongeveer zes maanden raakt het filter verzadigd. Het begint fijne stofdeeltjes door te laten en functioneert niet meer naar behoren. Veel HEPA filters zijn wasbaar. Je maakt het onderdeel simpelweg schoon door deze onder de kraan uit te spoelen. Zodra het filter opgedroogd is, kan deze weer in de stofzuiger geïnstalleerd worden. Is het uitblaasfilter niet wasbaar? Dan moet het ieder half jaar vervangen worden. Voor wasbare filters adviseren wij deze elke twee jaar te vervangen om de optimale werking van het product te garanderen.

Het vervangen van het HEPA filter is overigens simpel. Je maakt de stofzuiger gemakkelijk open om het oude filter te verwijderen en het nieuwe te plaatsen.