Veel stof in huis?

Ons stappenplan om stof te verminderen!

Op een prachtige dag schijnt een zonnestraal door de woonkamer en dan zie je het dwarrelen: stof! Bij elke beweging ontstaat er een ware storm. En onder die stoel in de hoek verzamelt zich zoveel pluis dat je er elke week een trui van zou kunnen breien. Deze frustratie is iedereen bekend en we vragen ons allemaal twee dingen af: waar komt al dat stof vandaan en hoe moeten we stof in huis verminderen? Handyman heeft het antwoord. Als je eenmaal weet wat de oorzaak van veel stof in huis is, kun je de strijd tegen het stof slim aanpakken. Lees daarom ons 5-delige stappenplan tegen een stoffig huis. 

 

Op bovenstaande foto zie je 5 veroorzakers van stof. Herken jij ze allemaal? Het antwoord vind je onderaan deze pagina!

 

Waar komt stof vandaan?

Met de handen in het haar vraag je jezelf af hoe het mogelijk is dat het stof alsmaar terugkomt. De stofzuiger is nog maar net opgeborgen in de kast en je ziet alweer stof neerdalen. Zo heb je geen eer aan je werk. Je wilt dat je harde werk beloond wordt met het gewenste resultaat: een stofvrij huis. We moeten je helaas teleurstellen. Het huis volledig stofvrij maken gaat niet lukken. Het huis staat namelijk vol bronnen van stof, die je niet allemaal eruit kan gooien. Sterker nog, jij bent zelf één van die stofbronnen! Andere schuldigen zijn de rest van het gezin, de huisdieren, de kleding, de bank, het tapijt, de gordijnen en de keuken.

Stof bestaat uit vezels van kleding en gestoffeerd meubilair, deeltjes van papier, haar, vuil en huidschilfers. Deze deeltjes zijn zo klein dat ze veelal onzichtbaar zijn. De deeltjes verzamelen zich echter en dalen in een grote hoop neer; er vormt zich stof. Activiteit in huis doet het stof letterlijk opwaaien, waardoor het ook altijd in de lucht circuleert. Door het huis heen ontstaan stofnesten in “hotspots”. Jij weet de hotspots in jouw huishouden vast wel aan te wijzen.

Veel stof in huis is niet alleen lelijk, het is ook erg ongezond. Nu je weet wat stof eigenlijk is, begrijp je dat vast wel. Deze kleine vuildeeltjes ademen jij en je gezin de hele dag door in. In erg stoffige huishoudens kan dit ertoe leiden dat een van de gezinsleden een stofallergie ontwikkelt en dat is erg vervelend. Het lichaam reageert dan heftig op het aanwezige stof en dit heeft een lopende neus en irritatie van de ogen en luchtwegen als gevolg. In sommige gevallen wordt de overgevoeligheid voor stof zó erg dat er drastische aanpassingen in huis doorgevoerd moeten worden.

 

Stof verwijderen: de strijd tegen een stoffig huis

Een 100% stofvrij huis mag dan niet mogelijk zijn, je kunt wel maatregelen nemen om je woning zo stofvrij als mogelijk te maken. Dat doe je door onderstaande vijf stappen in de praktijk te brengen.

1. Stofzuigen

Lekker logisch: stof verwijderen = stofzuigen. Je komt er niet onderuit. Voor een zeer stoffig huis raden wij je aan twee keer per week te stofzuigen. Regelmatig stofzuigen klinkt als een zware last, maar het is op de lange duur minder werk (en minder vervelend werk) dan wachten tot je door de laag stof moet waden om in huis van punt A naar punt B te lopen. Tussendoor pak je de “hotspots” aan met een kruimeldief. Zo voorkom je dat het stof uit deze stofnesten zich weer gaat verspreiden.

Effectief stofzuigen doe je met een goede stofzuiger en goede filters. Als de filters van je stofzuiger niet goed werken, bijvoorbeeld omdat ze vol zitten, heeft stofzuigen niet veel zin. De stofzuiger zuigt het stof dan aan de ene kant op en blaast het aan de andere kant weer uit. Dit is extra schadelijk voor jezelf en voor het apparaat. Het stof dat rustig op de grond lag wordt in de lucht geslingerd en zal ingeademd worden. Het komt ook in de motor van de stofzuiger, waardoor het apparaat het zal begeven. Daarom is het belangrijk om het HEPA filter en het motorfilter in jouw stofzuiger met regelmaat uit te spoelen of te vervangen. Uitwasbare filters dienen elke 6 maanden goed uitgespoeld te worden en zijn na 2 jaar ook aan vervanging toe. Niet-uitwasbare filters moeten minimaal twee keer per jaar vervangen worden.

Als jij of één van jouw gezinsleden al een stofallergie opgebouwd heeft, dan raden wij de Henry Micro Allergie stofzuiger van Numatic aan. Alle stofzuigers van Numatic zijn grondige hulpen in het huishouden (en staan altijd met een glimlach voor je klaar). De Micro Allergie stofzuiger met zijn HEPA 12 filter is speciaal ontwikkeld om de kleinste stofdeeltjes en allergenen uit de uitblaaslucht te filteren. Dit maakt een wereld van verschil voor mensen met een stofallergie.

Ga je binnenkort verbouwen? Door een verbouwing ontstaat er extra stof. Om stof na een verbouwing te verwijderen ga je met de stofzuiger ook langs de muren en plafonds. Hier blijft namelijk veel stof aan “plakken”. Als je dit niet verwijdert, laat het uiteindelijk los en verzamelt het zich op de meubels en vloer. 

2. Stoffen

Nog zo’n voor de hand liggende tip waar we wellicht geen indruk mee maken. Want afstoffen, dat doe je natuurlijk al. Eerst afstoffen, dan stofzuigen, dat is de aanpak die veel mensen aanhouden. Andersom is echter beter! De grootste hoeveelheid stof ligt op de vloer en dit gaat opwaaien wanneer je aan de slag gaat met de stofzuiger. Zo komt het terecht op de meubels. Als je die eerst had afgestoft, heb je dubbel werk. Ga dus eerst met de stofzuiger door alle kamers en werk van boven naar onder. Daarna ga je de meubels afstoffen.

Afstoffen doe je niet zomaar met elke doek of plumeau. Om te voorkomen dat je het stof verspreidt in plaats van het te verwijderen, gebruik je een microvezeldoekje. Die pakt het stof nog beter vast als je deze een beetje nat maakt. Loop de oppervlakken systematisch na met rustige bewegingen. In het wild vegen en met het doekje wapperen doet meer kwaad dan goed, je wilt het stof immers pakken terwijl het rustig ligt. Het “verrassingselement”  is belangrijk in de strijd tegen stof.

3. Dweilen

Met stofzuigen alleen kom je er niet. Dweilen is extra effectief tegen stof. Eén keer per week dweilen maakt een groot verschil, maar bij Handyman snappen we dat deze klus graag overgeslagen wordt. Dweilen is toch best een gedoe.

Slepen en knoeien met die emmer met sop sla je over met de Numatic Henry Spraymop. Deze spraymop heeft een ingebouwd waterreservoir, wat je vult met warm water en schoonmaakmiddel. Je sprayt het schoonmaakmiddel eenvoudig direct op de vloer. Door de gelijkmatige dosering heb je niet te maken met die natte plekken die er lang over doen om op te drogen. De microvezel pad van de Henry Spraymop pakt al het stof en vuil, en verwijdert direct ongelukjes met drankjes.

4. Stof uit de lucht halen

Elk zonnestraaltje belicht een frustrerend probleem van stof: het blijft zweven. Heb je wel eens met de stofzuigerslang staan zwaaien in een wanhopige poging om het direct uit de lucht te zuigen? Je wilt voorkomen dat je dit dwarrelende stof inademt en dat het uiteindelijk op je meubels en je vloer belandt.

Een luchtreiniger of luchtzuiveringssysteem haalt het stof uit de lucht en dat maakt de woonruimte een stuk aangenamer. Deze filters verwijderen alle kleine deeltjes en allergenen uit de lucht en zijn vooral ideaal als iemand in het huishouden al last heeft van een stofallergie. Een luchtbevochtiger maakt de lucht in huis ook een stuk gezonder en voorkomt irritatie aan de luchtwegen. Met een hogere luchtvochtigheid in huis heb je tevens het voordeel dat stof niet zo blijft zweven. De deeltjes worden zwaarder door de vochtigheid, waardoor ze snel landen op een plek waar jij er eenvoudig korte metten mee maakt.

In huis zijn al enkele luchtfilters aanwezig. Door de luchtroosters in de plafonds schoon te houden, voorkom je dat stof die zich op het rooster vergaart de kamer in geblazen wordt. Ook de afzuigkap speelt een belangrijke rol in het verminderen van stof. Tijdens het koken komen er namelijk veel stofdeeltjes vrij. Een goedwerkende afzuigkap zuigt dit meteen op, zodat het niet jouw huis bevuilt. Als het filter van jouw afzuigkap vol zit, doet hij zijn werk niet meer goed en krijgt dit stof de kans de rest van jouw huis te ontdekken. Om de werking van de afzuigkap te garanderen dien je het filter sowieso elke 8 á 10 weken te vervangen of schoon te maken.

 

5. Stof in huis voorkomen

Zoals we al zeiden, is het niet mogelijk om jouw huis volledig stofvrij te krijgen. Tenzij je bereid bent afstand te doen van alle gestoffeerde meubels, je mooie gordijnen, al je kleding, je huisdieren en je gezinsleden en dan óók zelf op de stoep bij de voordeur blijft staan. Er zijn echter wel wat minder drastische maatregelingen die de hoeveelheid stof in huis verminderen.

  • Al die tierelantijntjes op de schoorsteenmantel en in de boekenkasten zijn heel gezellig. Ze verzamelen echter wel veel stof. Bovendien wordt het afstoffen een vervelende en tijdrovende klus. Hoe minder kleine dingetjes je in huis hebt staan, hoe minder tijd en moeite je hoeft te besteden aan het schoonmaken. Je zult zien dat het makkelijker is om de hoeveelheid stof onder controle te houden als de oppervlakken in huis niet helemaal vol staan met spulletjes.
  • Ook papier is een grote bron van stof. Over de jaren heen vergaat papier namelijk gestaag. Het stof van stapels papier, zoals boeken, oude kranten en de administratie, verspreidt zich door het hele huis. Dat je geen afstand wilt doen van je favoriete boek snappen we. De administratie zou je misschien best in de blauwe kliko willen gooien, maar dat is helaas niet verstandig. Gooi daarom weg wat weg kan en bewaar de rest in een afgesloten kast, plastic opbergdozen, of desnoods in plastic tassen. Zo blijft het stof op één plek, waar je er geen last van hebt.
  • Kijk eens met een kritisch oog naar de kleding in je kast. Wat kan weg en welke seizoenskleding kan in een plastic doos naar de zolder? Elke keer wanneer de kastdeur open gaat ontsnapt het stof van al die kleding. Hoe minder er in de kast zit, hoe beter.
  • Huisdieren zijn een bron van geluk. Ze zijn echter ook een bron van stof. We raden je niet aan het kattenluikje dicht te timmeren en de kat buiten te sluiten. Wel adviseren we om te voorkomen dat het huis vol komt met haar, waar stof zich vervolgens aan gaat hechten. Dit doe je door huisdieren regelmatig te kammen. Je verwijdert hiermee niet alleen veel haar, maar ook huidschilfers.

 

Heb jij alle veroorzakers van stof op de foto bovenaan dit artikel gevonden? Met een beetje hulp van deze blog kun je alle 5 de stofbronnen aanwijzen:

  • De man (huidschilfers veroorzaken stof)
  • De hond
  • De kleding van de man
  • Het bankstel
  • Het boek