Sortering

Zekeringen

8 artikelen
Filter
Sorteer
Weergave
1

Zekeringen -ook wel stoppen genoemd- zijn onmisbaar in huis. Ze vormen namelijk een beveiliging bij een elektrische installatie of een elektrisch apparaat tegen oververhitting veroorzaakt door een hoge stroomsterkte. Wanneer door kortsluiting of overbelasting een te hoge stroom door de installatie loopt, wordt de smeltdraad van de zekering sterk verhit. De draad zal hierop smelten, waardoor de stroomkring wordt onderbroken om verdere schade aan de bedrading in de stroomgroep te voorkomen. Zo blijft het probleem beperkt. Zou je geen stoppen gebruiken, dan heb je bij kortsluiting zelfs kans op brand. Bij Handyman vind je verschillende snelle zekeringen van Scanpart en Homeparts. Deze producten zorgen ervoor dat de stroomkring direct wordt onderbroken op het moment van oververhitting. Er zit dus nauwelijks vertraging tussen het optreden van de kortsluiting en het doorbranden van de stoppen. 

Werking van zekeringen

Een zekering bestaat uit een elektrisch geleidende band of draad van koper, zilver of (wanneer het kleine stroomsterktes betreft) van een koperlegering. Dit geleidende materiaal zit verpakt in een gesloten huls van glas of kunststof. In deze huls zit vaak ook zand. Dit zand dient als blusmiddel om eventuele vuurverschijnselen bij oververhitting direct te doven. Een kapotte zekering in de stoppenkast is gemakkelijk te herkennen; iedere zekering is voorzien van een “verklikker”. Dit onderdeel wordt door een veertje naar buiten geduwd op het moment dat de smeltdraad door is. Zo zie je direct welke stop is doorgebrand en dus vervangen moet worden.

De juiste zekering kiezen

Stoppen worden in een porseleinen houder met een passchroef van messing bevestigd. Beide materialen zijn niet brandbaar en dus erg veilig om voor deze toepassing te gebruiken. Hoe hoger de stroomsterkte waartegen de zekering bestand is, hoe groter de diameter van het product is. Omdat de passchroef van de stoppenhouder precies op maat is, past een stop met een hogere stroomsterkte niet in de houder voor een lagere stroomsterkte. Het is belangrijk hier bij de aankoop rekening mee te houden. Een zekering tot en met 25A past in een houder van 25A (type DIN II). Zekeringen boven 25A en tot en met 63A passen in een houder van 63A (type DIN III).

Twijfel je welk product je nodig hebt? Stel je vraag dan gerust aan onze klantenservice of ga even langs bij één van de ruim 80 winkels. We helpen je graag verder. Vaak liggen zekeringen in de Handyman winkels op voorraad, handig als je direct een stop wilt vervangen. Wil je het product liever thuis bezorgd krijgen? Geen probleem, bestel dan in onze webshop! Als je hier voor 20:00 uur bestelt heb je jouw nieuwe zekeringen morgen al in huis.