Afzuigkap schoonmaken

De afzuigkap wordt vrijwel iedere dag gebruikt. Tijdens het koken komen vetdampen vrij die door het apparaat worden opgezogen. Niet zo gek dus, dat de buitenzijde van de afzuigkap al gauw wat vettig wordt. Op deze pagina vind je tips hoe je deze vette aanslag eenvoudig weghaalt en de afzuigkap weer laat glanzen. Voor een goede hygiëne en om brand te voorkomen is het bovendien belangrijk om de filters op tijd schoon te maken of te vervangen. Lees gauw verder hoe je de hele afzuigkap het makkelijkst schoonmaakt!

De buitenkant van de afzuigkap schoonmaken

De buitenzijde van de dampkap heeft het flink te verduren. Door de kookdampen ontstaat een vette aanslag en omdat je tijdens het koken aan het bedieningspaneel komt staan er vaak vingerafdrukken op het materiaal. Begin daarom je poetsroutine met een vetoplosser; spray de vloeistof op het apparaat, laat een minuut inwerken en haal een vochtige doek over de afzuigkap. Alle oppervlakkige vervuiling is nu verdwenen.

Let op: Kies voor een zachte poetsdoek, zoals een microvezeldoek. Schuursponzen kunnen krassen achterlaten op je afzuigkap!

Heb je een roestvrijstalen wasemkap en zitten er hardnekkige vlekken op, bijvoorbeeld van saus die uit de pan is gespetterd? Gebruik dan naast een vetoplosser ook een speciale rvs reiniger. Deze reinigers verwijderen aangekoekt vuil en leggen meteen een beschermlaagje op het materiaal, waardoor toekomstig vuil gemakkelijker te verwijderen is. Breng de reiniger aan op de buitenzijde van het apparaat, laat een minuut inwerken en doe weer af met een vochtige doek. Het resultaat is een glanzende afzuigkap zonder strepen. Het oog wil immers ook wat! 

Het rooster van de afzuigkap schoonmaken

Nu de buitenkant van de afzuigkap schoon is ga je verder met het rooster, ook wel vetfilter of wasemfilter genoemd. Het is belangrijk om het rooster minimaal iedere 2 maanden grondig te poetsen. Als dit onderdeel verstopt raakt door vetresten kan de afzuigkap zijn werk namelijk niet goed doen. Verwijder het rooster uit de afzuigkap om het schoon te maken. In de gebruiksaanwijzing van het apparaat lees je hoe je het rooster verwijdert. Heb je een vaatwasser? Maak het jezelf dan gemakkelijk door het vetfilter in de vaatwasmachine te zetten. Natuurlijk kun je ook de vetoplosser die je gebruikt hebt voor het schoonmaken van de buitenkant hiervoor gebruiken. Breng dit middel aan op het rooster, laat even inwerken en doe af met een vochtige doek. Ook een metaalfilter ontvetter is voor dit klusje zeer geschikt. 

Het koolstoffilter van de afzuigkap vervangen

Het koolstoffilter verwijdert vette dampen en kookgeurtjes uit de lucht. Dat voorkomt dat de kookdampen zich door de hele ruimte verspreiden. Na een poosje raakt het koolstoffilter verzadigd. Omdat dit onderdeel niet kan worden schoongemaakt moet een verzadigd koolstoffilter worden vervangen. Hieraan herken je een verzadigd filter:

  • Je merkt dat de afzuigkap niet goed meer de geuren opzuigt, waardoor de hele ruimte naar eten geurt.
  • Wanneer je een stukje keukenpapier tegen de werkende afzuigkap aanhoudt hoort het papier tegen het apparaat gezogen te worden. Gebeurt dat niet, dan is het koolstoffilter te ver verzadigd.
  • Sommige filters zijn voorzien van een verzadigingsindicator. Hierdoor weet je precies wanneer het vervangen moet worden.

Wij adviseren om het koolstoffilter 2 tot 4 keer per jaar te vervangen. Zit er geen verzadigingsindicator op het product? Noteer dan als geheugensteuntje in je agenda of telefoon wanneer het tijd is voor een nieuw filter. Het verwijderde filter mag in het grijze gedeelte van je afvalcontainer. Plaats altijd een vervangend filter! Door de afzuigkap te gebruiken zonder koolstoffilter breng je het apparaat schade toe en kan zelfs brand ontstaan. Aan de hand van het typenummer van de afzuigkap weet je welke filters geschikt zijn voor jouw afzuigkap. 

 

 

Nieuwe koolstoffilters bestel je gemakkelijk in onze webshop. Datzelfde geldt voor de producten waarmee je de buitenkant en het vetfilter van de afzuigkap schoonmaakt. Heb je het snel nodig? Zorg dan dat je voor 20:00 bestelt. Zo ontvang je jouw pakket al de volgende dag (uitgezonderd zon- en feestdagen). Je kunt er ook voor kiezen om je bestelling op te halen in een van onze Handyman winkels of bij een DHL-servicepunt. Wil je meer informatie over het schoonmaken van de afzuigkap of over de producten of deze pagina? Neem dan contact op met onze klantenservice.