Airfryer schoonmaken

Heb jij ook zo’n handige Airfyer gekocht voor het gebruikersgemak, maar zit je na het “fryen” met de gebakken peren wat het schoonmaken betreft? De Airfryer is een alleskunner onder de keukenhulpen en eenvoudig in gebruik, maar het schoonmaken ervan kan soms een uitdaging zijn. Dit gezonde alternatief voor de frituurpan (én de oven én het gasfornuis!) wordt nog steeds vuil, ondanks dat er geen frituurvet aan te pas komt. Etensresten koeken aan in de mand en de opvangbak, bovendien maakt opspattend vet het verwarmingselement vies waardoor nare luchtjes ontstaan bij het gebruik. Hoe krijg je al die onderdelen weer schoon? Om jou, ook nadat je bordje leeg is, te laten genieten van je Airfryer, vertellen wij jou de beste tips om het apparaat schoon te maken én schoon te houden.

 

 

Airfryer mand en bak schoonmaken

De onderdelen en accessoires van de Airfryer zijn vaatwasser bestendig en dat is wel zo makkelijk. De vaatwasser redt het echter niet altijd om hardnekkige vetresten te verwijderen. Als deze resten blijven zitten in de opvangbak en in de mand krijg je niet alleen een onfrisse geur, maar is je Airfryer ook nog eens onhygiënisch in gebruik. Je hoeft niet te gaan boenen op dit aangekoekte vet! Maak het jezelf makkelijk en volg deze stappen om zelfs de vieste Airfryer weer schoon te krijgen.

 • Vul de opvangbak tot op de rand met warm water (niet kokend) en voeg ontvettend afwasmiddel toe. Laat het mandje in de opvangbak, dan maak je die ook gelijk schoon.
 • Laat de opvangbak, met mandje, 10 minuten weken, zodat het vet en de etensresten loskomen.
 • Giet de opvangbak leeg en maak de bak en de wanden van de mand schoon met een zachte borstel of een niet-schurende spons (zo zorg je ervoor dat je de antiaanbaklaag niet beschadigd).
 • De onderkant van het mandje maak je wel gewoon schoon met een schuursponsje, maar pas op dat je niet langs de wanden komt met de schuurspons.
 • Droog na met een doek en doe de Airfryer pas weer dicht wanneer deze volledig droog is.

Heb je na het schoonmaken nog steeds last van nare geurtjes tijdens het gebruik? Wrijf dan de bodem van de bak en het mandje in met een stuk citroen en laat gedurende 30 minuten een bodempje citroensap in de Airfryer staan. De Airfryer hoeft niet aangezet te worden, maar moet voor het beste resultaat wel dicht. Veeg de binnenkant na afloop schoon. De volgende keer dat je de Airfryer gebruikt heb je geen vieze luchtjes in huis. Wist je trouwens dat je ook uitsluitend citroen kunt gebruiken voor het schoonmaken van het apparaat? Daarover later meer. 

 

Airfryer schoonmaken met een vaatwastablet

Met hetzelfde gemak maak je Airfryer schoon met gebruik van een vaatwastablet. Volg dezelfde stappen als hierboven beschreven, maar voeg in plaats van afwasmiddel een vaatwastablet toe aan het warme water. Friteusereiniger is tevens ook geschikt om op dezelfde manier te gebruiken voor het schoonmaken van de Airfryer, in het bijzonder omdat friteusereiniger krachtige ontvettende eigenschappen heeft.

 

Milieuvriendelijk: maak de Airfryer schoon met citroen

Een andere manier voor het reinigen van hardnekkig vet is het gebruik van citroen of citroensap. Heb je een extra citroen liggen of een flesje citroensap? Volg dan de onderstaande stappen. Je maakt je Airfryer niet alleen schoon, maar je neutraliseert ook gelijk nare luchtjes.

 • Bedek de bodem van de opvangbak van de Airfryer met een stuk aluminiumfolie en giet daar een ondiep laagje water op, van slechts enkele millimeters. Optioneel: zet het mandje terug, zodat deze ook gelijk gereinigd wordt. 
 • Snijd een citroen of limoen in vieren en leg deze stukken op de bodem, of zet een kommetje met citroensap in de Airfryer (ga eerst na of het kommetje hittebestendig is).
 • Laat de Airfryer gedurende zo’n 10 minuten aanstaan, op een temperatuur van 180 graden. Tijdens deze 10 minuten wordt het vet opgelost en druipt het naar beneden, waar het opgevangen wordt door de aluminiumfolie.
 • Verwijder de folie en de citroen/kom met citroensap en veeg alles na. Droog de Airfryer vervolgens af met een zachte doek.

 

 

Het verwarmingselement schoonmaken

Het verwarmingselement van de Airfryer zit bovenin het apparaat, boven het mandje. Door het opspatten van vet tijdens het gebruik kan dit verwarmingselement vies worden. Dit is lastiger schoon te maken omdat je het verwarmingselement absoluut niet los mag maken!  Als je het element niet schoon krijgt met een natte doek met afwasmiddel, kun je het verwarmingselement van de Airfryer schoonmaken met bakpoeder door de volgende stappen te volgen:

 • Vul een spuitflesje met 100 milliliter water en 3 gram bakpoeder en schud het flesje goed om de twee te mengen.
 • Haal de mand en de opvangbak eruit en plaats de Airfryer ondersteboven.
 • Spuit de bakpoederoplossing op het verwarmingselement, met nadruk op de vieze plekken en laat dit een minuutje inweken
 • Zet vervolgens de Airfryer weer rechtop en na 30 minuten wachten, zet je het apparaat weer ondersteboven om het element nog een keer in te spuiten.
 • Wanneer de Airfryer weer rechtovereind staat (en je weer 30 minuten gewacht hebt) zet je de opvangbak en de mand weer terug in het apparaat.
 • Giet een laag water in de opvangbak. Dit water vangt het vuil op en maakt de pan vochtig.
 • Zet de Airfryer voor 20 minuten aan, op 200 graden.
 • Na de 20 minuten verwijder je de mand en de bak, die je leeg kiept in de gootsteen. Maak beide schoon terwijl je de Airfryer laat afkoelen.
 • Zet de Airfryer nog één keer ondersteboven en veeg de resten bakpoeder en vuil weg met een doek. Gebruik eventueel een sponsje of klein borsteltje om op moeilijk bereikbare plekken te komen.
 • Als laatste zet je de Airfryer weer rechtop en zet je de opvangbak en mand terug in het apparaat. Laat de lade nog een paar minuten open zodat het geheel goed kan drogen.

Mede dankzij het wachten tussen de verschillende stappen, is het schoonmaken van het verwarmingselement best een klus. Daarom wil je natuurlijk voorkomen dat je dit vaak moet doen. Maak het jezelf makkelijker door de volgende keer het mandje van de Airfryer af te dekken met een friteusefilter. Knip dit filter op maat en zorg ervoor dat het niet tegen het verwarmingselement komt. Het friteusefilter beschermt het element tegen opspattend vet. Zo bespaar jij jezelf tijd en moeite op het schoonmaken van het verwarmingselement!

 

De buitenkant van de Airfryer schoonmaken

Omdat je de Airfryer afgesloten gebruikt, heb je niet te maken met hetzelfde spettende vet als bij de frituurpan of bij het bakken op het gasfornuis. De buitenkant van het apparaat wordt daarom gelukkig niet zomaar vies. Komt er toch viezigheid op de buitenzijde, van het bedienen met vettige vingers bijvoorbeeld? Veeg de Airfryer simpelweg schoon met een natte, zachte doek.

 

Airfryer XL schoonmaken

De Airfryer XL maak je op dezelfde manier schoon als de standaard Airfryer. Ook van dit model zijn alle onderdelen vaatwasser bestendig, maar vanwege het formaat zal hier niet altijd ruimte voor zijn. Gelukkig weet je nu hoe je alles grondig en eenvoudig met de hand schoonmaakt!

 

Handyman adviseert: