Koffiezetapparaat schoonmaken

Bij Handyman houden we wel van een lekker bakkie koffie! Om die lekkere schuimlaag op onze cappuccino te behouden maken we het koffiezetapparaat regelmatig uitgebreid schoon. Dat komt ook de smaak van de koffie ten goede. Op deze pagina delen we onze tips voor het schoonmaken en ontkalken van het koffiezetapparaat met jou.

 

Het koffiezetapparaat ontkalken

Kalk is van nature aanwezig in ons leidingwater. Hoewel Nederlands water erg schoon is en het absoluut geen kwaad kan dit water te drinken, vormt de kalk in het water wel een probleem voor de koffiemachine. Er ontstaat namelijk kalkaanslag op de verwarmingselementen, leidingen en filters van het apparaat. Dat zorgt ervoor dat de koffiezetter moeilijker op temperatuur komt – het kost letterlijk meer energie – en de leidingen en filters verstopt raken. Het is dan ook zaak om de kalkresten regelmatig te verwijderen. Wij adviseren om dit minimaal iedere 2 maanden te doen.

Het koffiezetapparaat ontkalken gaat eenvoudig met een speciaal ontkalkingsmiddel. Er zijn zowel vloeibare ontkalkers voor het koffiezetapparaat als ontkalkers in tabletvorm. De werking ervan is hetzelfde; het middel is effectief voor de verwijdering van kalk, maar onschadelijk voor het apparaat. Na het naspoelen blijven ook geen resten van het ontkalkingsmiddel achter in de koffiemachine.

Een veelgehoorde tip is om natuurazijn te gebruiken voor het ontkalken van het koffiezetapparaat. Dit is voor sommige filter-koffiezetapparaten een geschikt alternatief. Bij volautomaten, koffiepad- en koffiecupmachines kan het echter ernstige schade aan het binnenwerk veroorzaken! Wij raden daarom aan altijd te kiezen voor een ontkalker die speciaal voor deze toepassing geschikt is, bijvoorbeeld een van onderstaande producten. Het complete assortiment ontkalkingsmiddelen voor koffiezetters vind je op deze pagina

Tip: Lees voordat je aan de slag gaat met het ontkalken van je koffiezetautomaat de gebruiksaanwijzing van het apparaat. Hierin staat precies hoe dit werkt voor jouw type koffiemachine.

Het binnenwerk van het koffiezetapparaat schoonmaken

In de vorige alinea las je over het belang van het ontkalken van het koffiezetapparaat. Ontkalkers hebben echter geen reinigende of ontvettende werking. Omdat het binnenwerk van de koffiemachine vies wordt door koffieresten en vet van de koffiebonen heb je ook een goede reiniger nodig. Deze reinigingsmiddelen verwijderen verstoppingen en vuilresten in het apparaat. Dat is niet alleen nodig om de smaak van de koffie goed te houden, maar is bovendien cruciaal voor de levensduur van het apparaat! Van een koffiezetapparaat dat goed wordt onderhouden heb je aanzienlijk langer plezier. Wij raden aan het binnenwerk van het apparaat 1x per maand grondig te reinigen.

Reinigers voor het koffiezetapparaat zijn verkrijgbaar als vloeistof of tablet. Omdat azijn en andere reinigers schade aan het binnenwerk kunnen veroorzaken adviseren wij om altijd voor een speciale reiniger voor koffiemachines te kiezen, zoals een van onderstaande middelen. Het gehele assortiment reinigers bekijk je hier.

Heb je een volautomaat waarmee je ook heerlijk melkschuim kunt bereiden? In het melkslangetje, melkreservoir en de aanzuigbuis blijven melkresten achter. Om je koffie lekker van smaak te houden moet het achtergebleven melkvet worden verwijderd. In verband met hygiëne raden wij aan iedere week een melkreiniger te gebruiken, zoals een van deze producten.

De buitenkant van het koffiezetapparaat schoonmaken

Aan de buitenzijde van de koffiemachine zitten koffiespetters en vingerafdrukken. En omdat er vaak nog wat druppels uit het apparaat komen wanneer jij je kopje er al onderuit hebt gehaald, worden ook de lekbak en het roostertje boven de lekbak vies. Met het ontkalken en reinigen van de binnenzijde van het apparaat heb je gelukkig het meeste werk al achter de rug; de buitenzijde schoonmaken heb je snel gedaan.

Vaak kunnen onderdelen aan de buitenkant van het apparaat eraf gehaald worden. Dit maakt het makkelijker om ze schoon te maken! Haal deze onderdelen eraf en maak ze schoon in een sopje met afwasmiddel (of plaats ze in de vaatwasser). Laat ze daarna drogen of droog af met een zachte (thee)doek.

De rest van de buitenzijde van het apparaat doe je af met een vochtige doek met daarop wat allesreiniger. Gebruik hiervoor een zachte doek of spons; schuursponzen kunnen lelijke krassen achterlaten op het materiaal. Voor moeilijk bereikbare delen van bijvoorbeeld een inbouwautomaat kun je een oude tandenborstel gebruiken! Voor een glanzend eindresultaat wrijf je ook deze onderdelen droog met een zachte doek.

Direct aan de slag

Alle benodigdheden voor het schoonmaken en ontkalken van je koffiemachine bestel je eenvoudig in onze webshop. Verschillende reinigers en ontkalkers kun je dezelfde dag nog ophalen in een Handyman winkel. Zo kun je vandaag al aan de slag met de tips op deze pagina! Laat je jouw bestelling liever thuis bezorgen? In het bestelproces geef je zelf aan waar en wanneer je het pakket wenst te ontvangen.

Voor vragen over het reinigen of ontkalken van de koffiemachine staan onze medewerkers voor je klaar. Ook kun je altijd bij ons terecht voor vragen over producten. En heb je zelf een goede tip over het schoonmaken van het koffiezetapparaat? Laat het ons vooral weten, wij zijn benieuwd naar jouw tips!