Magnetron schoonmaken

Vieze magnetron? Handyman helpt je een handje

We zijn nu natuurlijk te laat om je aan te raden de (combi) magnetron na elk gebruik even snel met een nat doekje schoon te maken. Je bent op zoek naar schoonmaaktips om het aangekoekte vuil uit je magnetron te verwijderen. Die bak met spaghetti is namelijk niet vandaag ontploft, maar twee maanden geleden. Geen nood, wij weten hoe je zelfs de meest hardnekkige vlekken verwijdert. De magnetron schoonmaken is dankzij onze tips geen tijdrovende klus meer.

Er zijn verschillende manieren om de magnetron schoon te krijgen: citroen, azijn, ammoniak of baking soda. Lukt het je niet om de magnetron schoon te krijgen met deze trucs? Dan hebben wij ons niet-zo-geheime wapen: HG Magnetron Reiniger. Doet wat het belooft.

Zodra je magnetron weer stralend schoon is, moeten we het toch gezegd hebben: na elk gebruik met een natte doek schoonvegen is nóg makkelijker. 

 

 

Magnetron schoonmaken met citroen

De magnetron schoonmaken met citroen is een milieuvriendelijke en makkelijke manier om het apparaat te reinigen. Boenen is niet nodig, de dampen van het citroensap weken de aangekoekte vetvlekken los van het oppervlak. Een bijkomende voordeel van deze methode is de frisse geur van de gebruikte citroen. Volg het stappenplan voor een schone magnetron.

Stap 1. Snijd een citroen door midden en zet het fruit met het snijvlak naar beneden op een bordje. Voeg hier een eetlepel water aan toe. Let er op dat het bordje wel magnetronbestendig is.

Stap 2. Zet de magnetron op hoge stand aan voor ongeveer een minuut, of totdat de citroen verhit is en de binnenkant van de magnetron gevuld is met stoom.

Stap 3. Haal het bordje met citroen uit de magnetron en neem de wanden af keukenpapier.

Klaar!

 

Magnetron schoonmaken met azijn

Schoonmaakazijn heeft veelzijdige toepassingen. Onder andere voor het reinigen van een ernstig vervuilde magnetron is azijn geschikt. Ook voor deze methode geldt dat er van boenen geen sprake is. Het principe is hetzelfde als de methode met citroen; de dampen van het middel weken de resten lost, waarna je ze makkelijk wegveegt. Volg de volgende, simpele stappen:

Stap 1. Vul een kommetje voor de helft met water en voeg hier een eetlepel schoonmaakazijn aan toe. Dit moet natuurlijk wel een magnetronbestendig kommetje zijn.

Stap 2. Plaats de kom in de magnetron en zet het apparaat ongeveer 5 minuten lang aan. Magnetrons met een hoog vermogen hebben minder tijd nodig. Houd het in de gaten. Je wilt dat het water begint te verdampen en dat de binnenkant van de magnetron vult met stoom.

Stap 3. Haal het kommetje uit de magnetron. Met een keukenpapiertje veeg je de wanden schoon.

 

Magnetron schoonmaken met ammoniak

Om de magnetron schoon te maken met ammoniak heb je ook groene zeep nodig. De werking van deze twee producten samen zorgt ervoor dat vuil gemakkelijk loskomt. Je hebt echter wel geduld nodig, want voor de gewenste resultaten dien je de ammoniak en groene zeep een aantal uur (ongeveer 8) in te laten werken. Deze klus doe je dus het beste in de avond. Je magnetron wordt schoongemaakt terwijl je slaapt. In de ochtend rond je het karweitje af. Dit zijn de stappen voor schoonmaken met ammoniak en groene zeep:

Stap 1. Haal het draaiplateau en de roosters uit de magnetron.

Stap 2. Smeer de wanden en bodem in met een dikke laag groene zeep.

Stap 3. Smeer ook het draaiplateau en de roosters in met groene zeep en zet deze terug in de magnetron.

Stap 4. Plaats een schaaltje met ammoniak in de magnetron en doe de deur dicht.

Let op! Het is belangrijk dat je de deur dicht doet en de magnetron niet aanzet! Ammoniak stinkt niet alleen, de dampen van het middel zijn behoorlijk giftig. Als je de magnetron aan zou zetten, zou de ammoniak gaan verdampen en die damp is heel slecht voor je.

Stap 5. Test je geduld een wacht een aantal uur.

Stap 6. Haal het kommetje en de losse onderdelen uit de magnetron en doe je huishoudhandschoenen aan. Aan jou de taak om de groene zeep met een sopje en een spons weg te poetsen. Zet liever een raam open, zodat de geur van de ammoniak het huis kan ontsnappen.

 

Magnetron schoonmaken met baking soda

Nog zo’n alleskunner: baking soda. In Nederland is dit middel nog vrij onbekend en daarom is het niet overal verkrijgbaar. Je zult het waarschijnlijk niet in je supermarkt vinden. Voor baking soda zul je moeten uitwijken naar een toko of Aziatische supermarkt; in de rest van de wereld is het namelijk wel ontzettend populair en wordt het voor allerlei doeleinden gebruikt.

In vuil zitten zuren (die geven de nare luchtjes). Baking soda veroorzaakt een chemische reactie die deze zuren bindt en neutraliseert.

Voor het schoonmaken van de magnetron met baking soda zijn maar 2 stappen, tenzij je “stroop je mouwen op” als eerste stap ziet.

Stap 1. Je doet wat baking soda op een schoon, vochtig sponsje en daarmee ga je poetsen. Je maakt zowel de binnenkant als de buitenkant veilig en grondig schoon met baking soda.

Stap 2. Vervolgens goed napoetsen met een vochtige doek om de resten baking soda weer te verwijderen.

 

Magnetron schoonmaken met magnetronreiniger

Het klinkt logisch: een magnetron schoonmaken met magnetron reiniger. Dat is het ook. Toch zoeken mensen vaker naar bovenstaande trucjes, dat terwijl deze niet altijd werken. Magnetronreiniger werkt vanzelfsprekend.

Een combi magnetron is lastiger schoon te maken dan een standaard magnetron. Bij een combi magnetron branden de etensresten namelijk in als je de functie van de magnetron en de oven afwisselt zonder het apparaat tussendoor schoon te maken. Daarom is de kans groot dat bovenstaande trucjes niet gewerkt hebben voor jouw vieze oven/magnetron combinatie. Hetzelfde geldt voor ernstig vervuilde standaard magnetrons. Voor deze situaties heb je gewoon een goede reiniger nodig. Gebruik geen ovenreiniger in je magnetron, maar speciale magnetronreiniger.

Spray de reiniger op de binnenkant van de magnetron en laat het middel een paar seconden inwerken. Vervolgens neem je het oppervlak af met keukenpapier. Afsluitend veeg je de binnenkant na met een schone, vochtige vaatdoek. Zo simpel is het! 

De buitenkant van de magnetron schoonmaken

De buitenkant van de combi magnetron zal niet zo heel vies worden. Je hebt vooral te maken met stof op de bovenkant en vette vingerafdrukken op het bedieningspaneel en de deur. De buitenzijde van de magnetron schoonmaken is zo gedaan met een microvezeldoek en een beetje glasreiniger. Gebruik nooit schuurmiddel of een schuurspons; hiermee veroorzaak je krassen waar de magnetron niet mooier van wordt.

Waar je op moet letten is dat je nooit schoonmaakmiddel direct op het bedieningspaneel sprayt. Dan bestaat namelijk het risico dat het vocht tussen de knoppen door op de elektronica komt. Je wilt niet dat de magnetron straks mooi schoon is en niet meer werkt.

 

Het draaiplateau schoonmaken

De glazen plaat in de magnetron krijgt met het meeste vuil te maken. Daarom kan het schoonmaken van het draaiplateau een grotere uitdaging zijn. Voordat je jezelf spierpijn veroorzaakt door te boenen, probeer je of de vaatwasmachine de glasplaat schoon krijgt. Misschien lukt het niet de eerste keer, maar doet een tweede keer meedraaien in de vaatwasser wel wonderen. Dat duurt wat langer, maar het scheelt je wel veel moeite. Als het de vaatwasmachine niet lukt en jij hebt ook geen succes met een schuursponsje en een sopje, dan kun je gerust een staalspons of staalborstel gebruiken. Het verharde glas van het draaiplateau kan hier prima tegen.

Gebruik nooit een staalspons of –borstel op andere oppervlakken van de magnetron, deze zijn namelijk wel krasgevoelig. In die krassen blijft het vuil vervolgens veel beter zitten en is de volgende schoonmaak een onmogelijk karwei.