Vaatwasser schoonmaken

Komt de vaat niet brandschoon uit je vaatwasmachine? Of ruik je een onfrisse geur wanneer je het apparaat opent? Omdat er (bijna) dagelijks veel water en afwasmiddel door de vaatwasser spoelt zou je het misschien niet verwachten, maar de binnenzijde van de vaatwasser wordt vies als je deze niet schoonmaakt! Vooral wanneer je vaak gebruik maakt van het Eco programma waarbij het apparaat op lage temperatuur draait blijven vuil- en zeepresten achter. Bij een temperatuur van 30 of 40 graden lost bijvoorbeeld niet al het vet op. Deze vetresten zorgen samen met achtergebleven restjes van etenswaren voor een verstopping van het filter van de afwasmachine. Daardoor wordt op den duur de afwas niet meer goed schoon en ontstaan nare luchtjes. Door de machine regelmatig schoon te maken verbeter je de werking en gaat de machine bovendien langer mee. Op deze pagina lees je hoe je gemakkelijk de vaatwasser schoonmaakt. En dat kost jou slechts een kwartiertje (de tijd dat de vaatwasmachine draait terwijl jij lekker op de bank zit niet meegerekend)! 

 

Stappenplan voor het schoonmaken van de vaatwasser

Stap 1.     Maak het filter schoon

Het filter van de vaatwasmachine zit onderin het apparaat en zorgt ervoor dat er geen grote etensresten in de afvoer terechtkomen. Vaak zitten er restjes van vlees of stukjes groente in het filter. Verwijder deze minstens 1x per week om te voorkomen dat vet zich hieraan hecht. Als de filters dichtslibben door vet en vuiligheid wordt de vaat namelijk niet meer goed schoon. Door het filter eerst af te doen met een stuk keukenrol verwijder je al de meeste vervuiling. Spoel het onderdeel daarna af met heet water en gebruik een afwasborstel om achtergebleven vet- en etensresten te verwijderen. Plaats het filter vervolgens terug in de machine.

Stap 2.     Maak de rubberen deurranden schoon

Wist je dat op de deurrubbers van zo’n 60% van alle vaatwasmachines schimmel zit?!  Ook dit gedeelte verdient daarom aandacht tijdens het schoonmaken van de vaatwasser. Maak een sopje met een beetje afwasmiddel en gebruik de afwasborstel die je gebruikte voor het schoonmaken van het filter om deze randjes goed te schrobben.

Stap 3.     Gebruik een machinereiniger

Vaatwasmachinereinigers verwijderen vet- en vuilresten zodat het apparaat optimaal werkt en de vaat goed schoon wordt. Laat de vaatwasmachine draaien zonder vaat en voeg het reinigingsmiddel toe volgens de instructie op de verpakking. Kies voor een programma op hoge temperatuur zodat vetten oplossen en bacteriën worden gedood en laat het programma helemaal afdraaien.

Let op: Een veelgehoorde tip is om in plaats van machinereiniger een kopje soda toe te voegen. Wij raden sterk af om dit te doen; teveel soda brengt schade toe aan het binnenwerk van je vaatwasmachine.

De onderstaande machinereinigers hebben een samenstelling die mild is voor het apparaat. Deze reinigers zijn trouwens niet alleen geschikt voor je vaatwasser, maar ook voor je wasmachine.

Stap 4.     Ontkalken

Heeft de vaatwasser het hele programma afgedraaid nadat je reinigingsmiddel hebt toegevoegd? Dan is de binnenzijde van het apparaat weer lekker schoon. Bij een goed onderhoud van de machine komt echter nog een belangrijke stap kijken! En dat is ontkalken. Dankzij kalk – dat van nature in water zit – kunnen de gaatjes van de sproeiarmen dichtzitten. Door deze kalkaanslag wordt het water niet meer goed door de hele machine verspreid, met als gevolg dat niet alle afwas schoon wordt. Bovendien kan ook op de leidingen kalkaanslag zitten. Daardoor verbruikt het apparaat meer energie om het water op temperatuur te laten komen. En dat is niet alleen slecht voor de machine, maar ook voor jouw energierekening! Door regelmatig een ontkalker te gebruiken verwijder je de aanslag op de leidingen en spoelarmen. De vaatwasser werkt daardoor beter, gaat langer mee en verbruikt ook nog eens minder energie.

Let op: Gebruik voor het ontkalken geen azijn, maar maak gebruik van een daarvoor bedoeld ontkalkingsmiddel. Azijn kan namelijk net als soda het binnenwerk van de vaatwasmachine aantasten.

Onderstaande producten zijn geschikt als ontkalker voor de vaatwasser. Ze bevatten milde bestanddelen die geen onderdelen aantasten en niet schadelijk zijn voor de gezondheid.

Tip: Je kunt stap 3 en 4 ook combineren door te kiezen voor een reiniger en ontkalker ineen! 

Stap 5.     Maak de buitenzijde schoon

Het bedieningspaneel en de deur van de vaatwasser worden vies door bijvoorbeeld saus die uit een pan spettert of vette vingerafdrukken. Met wat allesreiniger en een zachte doek heb je de buitenkant van de machine snel schoon. Gebruik liever geen schuurspons; dat kan lelijke krassen achterlaten. Een microvezeldoek is een goed alternatief.

Stap 6.     Een fris geurtje

Je vaatwasser is gereinigd en ontkalkt, de buitenzijde is weer schoon… Zet nog even de puntjes op de i door een vaatwasmachine verfrisser in de machine te bevestigen. Zo’n verfrisser verspreidt een lekker geurtje, uiteraard zonder parfumresten achter te laten op je vaat. Zo komt er tot 60 wasbeurten lang een frisse geur uit de afwasmachine wanneer je de deur opent.  

Direct aan de slag met het schoonmaken van de vaatwasser

Heb je de poetskriebels te pakken? Via onze webshop bestel je gemakkelijk alle benodigdheden voor het schoonmaken van de vaatwasser. Bestel je op werkdagen voor 20:00 uur, dan ontvang je jouw bestelling de volgende dag al. Duurt dat te lang, bijvoorbeeld omdat de leidingen dichtzitten door kalk? De vaatwasmachinereiniger en –ontkalker van ons huismerk Scanpart kun je op de dag van bestelling direct ophalen in een Handyman winkel naar keuze!

Heb je zelf een goede tip voor het schoonmaken van de vaatwasmachine? Deel het met ons! Ook voor vragen over de producten op deze pagina kun je natuurlijk terecht bij onze klantenservice. Stuur een e-mail naar klantenservice@handyman.nl of bekijk de andere manieren om contact met ons op te nemen.