Alles over cameratasjes

Een camera is een kostbaar product; je gooit deze niet zomaar in een grote tas. De camera moet goed beschermd worden tegen beschadigingen of krassen en heeft wat steun nodig. Je schaft daarom een specifieke cameratas aan. De tas zorgt er ook voor dat je de camera én eventuele accessoires (zoals extra accu’s en geheugenkaartjes) gemakkelijk kunt meenemen.

 

Bij Handyman vind je voornamelijk tassen van het merk Case Logic. Dit merk is ontstaan in 1984 toen de oprichter (Jamie Temple) in zijn auto door de bergen reed in Colorado en zich stoorde aan de rammelende cassettebandjes op de achterbank. Hij ontwierp hiervoor speciale opbergbakken; Case Logic was geboren! Case Logic gelooft dat het overal mee naar toe nemen van je camera met accessoires gemakkelijk moet zijn.
 

Maar welke tas moet je hebben voor jouw camera en waar moet je op letten?

Stel jezelf de volgende vragen bij de aanschaf van een cameratas:

 • Wat voor camera heb je?
 • Hoeveel en welke accessoires wil je mee kunnen nemen? En in de toekomst?
 • Wandel je veel?
 • Moet de tas waterdicht zijn? (Bijv. als je veel in de regen loopt)
 • Reis je veel?
 • Moet je laptop in de tas passen? Of neem je nog meer dingen mee, zoals een flesje water of boeken?
 • Wil je een statief mee kunnen nemen?
 • Wil je dingen in en uit de tassen kunnen halen terwijl deze om hangt?
 • Moet de tas rechtop blijven staan als je er iets uit haalt?

Camerahoesje (compact camera)

Een camerahoesje is de kleinste bescherming/tas die je kunt aanschaffen. Je neemt hem gemakkelijk mee in je jaszak, in een andere tas of aan je riem. Het doel van dit hoesje is het beschermen van je compact camera tegen eventuele beschadigingen en stof. Kijk goed of het hoesje goed past; de camera mag niet te veel ruimte hebben om te bewegen binnen het hoesje. Wil je accessoires meenemen? Dan is een camerahoesje niet geschikt, omdat daar naast de camera niets in past. Een hoesje beschermt tevens niet tegen vocht.

 

Cameratasje (compact camera)

Als je een compact camera hebt, heb je deze wellicht gekocht omdat deze klein en handzaam is. Een belangrijk argument zal zijn geweest dat deze gemakkelijk mee te nemen is. Je wil dan niet een hele grote tas er omheen. Daarom heeft Case Logic speciale cameratasjes ontwikkelt voor compact camera’s. Ze zijn klein & compact, maar bieden toch de nodige bescherming. Daarnaast kun je er ook accessoires in mee nemen, zoals bijvoorbeeld een extra geheugenkaartje.

 

Snuittas (systeem of spiegelreflex camera)

Wat een camerahoesje is voor een compact camera, is een snuittas voor een spiegelreflexcamera of systeemcamera. Een snuittas is een cameratas die precies om je spiegelreflexcamera past, als de lens er op bevestigd zit. Omdat je de camera gemakkelijk en snel uit dit tasje kunt halen, direct gebruiksklaar, wordt dit ook wel een parraattas genoemd. De snuittas beschermt je camera goed. Je neemt de tas mee door deze om je nek of schouder te hangen. In de snuittassen van Case Logic heb je ruimte om enkele accessoires mee te nemen, zoals bijvoorbeeld een extra accu. Een extra lens zal er niet in passen.


Camera schoudertas

De schoudertas is één van de meest gebruikte cameratassen. Je hebt ze in veel verschillende soorten en maten. Een grotere schoudertas kan handig zijn omdat je veel accessoires mee kunt nemen, maar houd er rekening mee dat je alles ook mee moet sjouwen. Als je veel onderweg bent, is een kleine lichte tas dus handiger.

 

Camera rugzak

Een camera rugzak is ideaal als je veel op reis of onderweg bent. Je kunt je camera zo gemakkelijk meedragen. Ook met enig gewicht is dit lange tijd goed vol te houden. Camera rugzakken worden vooral gebruikt door de iets meer professionele fotografen, die veel buiten zijn en veel accessoires of lenzen meenemen. In veel rugzakken kun je ook je laptop en statief of bijvoorbeeld een fles water kwijt. Als het een warme dag is, kan de tas minder prettig zijn omdat het warm voelt op je rug. Ook in kleine ruimtes kan een grote tas op je rug minder handig zijn.

 

Slingshot cameratas

Een slingshot cameratas is een tas die op een rugzak lijkt. Het verschil is, dat je deze met één schouderband kunt dragen. Hierdoor kun je de tas gemakkelijk naar je buik schuiven zodat je de camera er makkelijker uit kunt halen. Het nadeel van een slingshot tas is, dat je het gewicht op één schouder draagt. Als je tas zwaar beladen is, is dit dus niet heel prettig. Vooral als je de tas hele dagen moet dragen kan dit minder comfortabel zijn.

 

Je kunt ook nog op onderstaande letten:

 • Zijn de schouderbanden prettig en zijn ze verstelbaar?
 • Hoe lang gaat de tas mee?
 • Is de kwaliteit van het materiaal goed?
 • Zijn de ritsen van goede kwaliteit?
 • Is de tas uitwasbaar?
 • Hoeveel bescherming geeft de tas?
 • Kun je uit de tas werken?
 • Is de tas met één hand te openen?
 • Kun je de tas ‘stil’ openen? (handig tijdens plechtige momenten)
 • Moet er A4 papier in passen?
 • Heeft de tas genoeg vakken?

 

Wil je graag persoonlijk advies bij de aanschaf van een cameratasje? Neem dan contact op met onze camera experts in de winkels of met onze klantenservice.