Draadloos netwerk uitbreiden
Overal in huis (en in de tuin!) wifi
Heb jij in je woning last van een haperende internetverbinding wanneer je te ver bij de router vandaan bent? In deze blog leggen we uit hoe je kunt internetten, Netflixen en gamen vanuit alle kamers in huis en zélfs in de tuin.
De informatie op deze pagina is ook beschikbaar als video:
In de meeste huishoudens staat de router vooraan in de woonkamer, omdat dat de plek is waar het internetsignaal de woning binnen komt. Vanaf de router wordt het draadloze signaal naar de rest van de woning gestuurd. Dit draadloze bereik is zo’n tien tot vijftien meter. Hoe dichter je bij de router bent, hoe sterker het signaal. Een sterk signaal zorgt voor een snelle internetverbinding. In de ruimtes die verder verwijderd zijn van de router, bijvoorbeeld de slaapkamers op de eerste verdieping, is het signaal behoorlijk afgezwakt. Dat komt omdat het niet alleen een afstand moet afleggen, maar bovendien door plafonds en muren heen moet. Het gevolg van zo’n zwakke verbinding is dat internetpagina’s traag inladen en video’s haperen. Dit is voor veel mensen een grote ergernis. Gelukkig zijn er enkele simpele oplossingen om toch overal in huis snel internet te hebben.
Wifi-repeaters: draadloze aansluiting op de router
Een wifi-repeater verlengt het draadloze signaal van jouw huidige netwerk door het signaal door te sturen. Hierdoor wordt het internetbereik uitgebreid, zodat je ook op de eerste verdieping en in de tuin een sterk internetsignaal hebt. Dit apparaatje wordt ook wel range extender genoemd. Een misverstand over wifi-repeaters is dat zij het bestaande internetsignaal versterken; de signaalsterkte blijft gelijk, maar het signaal wordt verlegd zodat je een groter internetbereik hebt. Er zijn single band en dual band modellen verkrijgbaar. Een single band repeater verlengt enkel het internetsignaal op de 2,4GHz band. Dual band repeaters werken ook op de 5GHz band.
Het installeren van een wifi-verlenger is heel eenvoudig, je hebt er geen netwerkkennis voor nodig. Je hoeft alleen de stekker in het stopcontact te steken en op de knop aan de voorzijde te drukken. De repeater maakt dan draadloos verbinding met de router in de woonkamer en met de apparaten in de ruimte. Je kunt direct internetten! Omdat de signaalverlenger draadloos verbinding maakt is het bekabeld aansluiten van apparaten niet nodig. Via de netwerkpoort kún je als je wilt wel een apparaat, zoals je laptop of pc, met een kabel aansluiten op de repeater. Het netwerk is op die manier nog stabieler.
Een wifi-repeater moet binnen het bereik van de router worden geplaatst, anders heb je er geen profijt van. Met andere woorden: het draadloze signaal moet sterk zijn op de plek waar je de repeater installeert. Je ziet eenvoudig of dit het geval is; de LED-lampjes op de signaalverlenger geven aan hoe goed de signaalontvangst op dat punt in de woning is. Zo weet je in welk stopcontact je de repeater moet plaatsen om optimaal gebruik te maken van de snelheid van het internet.
Access point: bekabelde aansluiting op de router
Net als een wifi-repeater, breidt ook een access point het bestaande draadloze netwerk uit. Je gebruikt dit product dus om internet te krijgen op plaatsen waar je nu een trage of zelfs helemaal geen internetverbinding hebt. Het access point wordt direct met een ethernetkabel aangesloten op de router. Dankzij deze bekabelde aansluiting heeft een access point een groot voordeel ten opzichte van een repeater: het apparaat kan buiten het draadloze bereik van de router worden geplaatst en is daardoor in meer ruimtes in huis te gebruiken.
Powerline adapters
Is het draadloze signaal op de bovenverdieping te zwak voor een wifi-repeater en zie je het niet zitten om de ethernetkabel door te trekken naar boven? Een derde mogelijkheid voor het uitbreiden van het netwerk is het gebruik van powerline adapters. Een powerline adapter verstuurt het internetsignaal via de stroomkabel. Om een powerline verbinding tot stand te brengen heb je een router, minimaal twee powerline adapters en ethernetkabels nodig. Je steekt de eerste adapter in een stopcontact in de buurt van de router en sluit de adapter en router op elkaar aan met een ethernetkabel. De tweede adapter plaats je in de ruimte waar je een internetverbinding tot stand wilt brengen. Beide adapters maken contact met elkaar en geven via het stopcontact het internetsignaal door. De tweede powerline adapter vormt nu een netwerkpunt. Nu hoef je alleen nog met een ethernetkabel het apparaat aan te sluiten op de adapter, en je hebt direct een stabiele internetverbinding. De meeste powerline adapters hebben twee ingangen, zodat je twee apparaten op dezelfde adapter aan kunt sluiten.
Een groot voordeel van het gebruik van een powerline verbinding is het enorme internetbereik; omdat je gebruik maakt van het bestaande elektriciteitsnetwerk heb je op alle verdiepingen en in de verste hoeken van je woning goed bereik. Omdat je minimaal twee adapters nodig hebt is het installeren van een powerline netwerk wel iets duurder, maar het gemak van geen kabels hoeven leggen maakt veel goed.
Wifi in de achtertuin
Je weet nu hoe je ervoor zorgt dat je van de kelder tot de zolder een snelle draadloze internetverbinding hebt. Wil je daarnaast wifi op je balkon of in de achtertuin? Een access point is hiervoor niet zo geschikt, omdat deze met een ethernetkabel rechtstreeks op de router aangesloten moet worden. Een wifi-repeater is in dit geval een prima oplossing. Installeer de repeater in het stopcontact dat het dichtst in de buurt van de tuin- of balkondeur zit. Het internetsignaal wordt daardoor verlengd naar buiten, zodat je een draadloos bereik hebt tot 10 meter buiten je woning. Staat er een schuur of garage met stopcontact op je erf? Met een powerline netwerk creëer je ook daar een snelle internetverbinding.