Ruitenwissers vervangen

In deze blog geven we uitleg over de verschillende soorten ruitenwissers, en vertellen we wanneer het tijd is om nieuwe ruitenwissers op je auto te plaatsen. De informatie op deze pagina is ook beschikbaar als video:

 

Wanneer en hoe vervang je de ruitenwissers van je auto?

Ruitenwissers zorgen ervoor dat je onder alle weersomstandigheden goed zicht op de weg hebt en zijn dan ook onmisbaar op je auto. Zonder goed werkende ruitenwissers op de voorruit komt je auto zelfs niet door de APK! Er zijn verschillende oorzaken waardoor de wisbladen na verloop van tijd niet meer goed werken; ze raken versleten door het gebruik, drogen uit door zonlicht of beschadigen. Merk je dat de ruitenwissers aan vervanging toe zijn? Blijf er dan vooral niet mee rondrijden. Versleten wissers kunnen namelijk je autoruit beschadigen. Wanneer is het tijd voor nieuwe ruitenwissers, en hoe vervang je een ruitenwisser eigenlijk het gemakkelijkst? Handyman zocht het voor je uit!

 

Tijd voor nieuwe ruitenwissers!

Dat de wissers na een poos vervangen moeten worden weet waarschijnlijk iedereen. Maar wanneer is nou dat moment? Als je ruitenwissers een (of meer) van onderstaande kenmerken vertonen, is het nodig om ze te vervangen:

  • Lawaai maken. Hoor je een piepend/slepend geluid? Dan is het rubber uitgedroogd, waardoor de wisser zijn werk niet goed meer doet.
  • Strepen achterlaten. Blijft er een waas achter en wordt je ruit niet meer helemaal droog? Het rubber van de wisser is versleten of beschadigd.
  • “Stuiteren”. Wanneer de ruitenwisser niet hard genoeg tegen de voorruit drukt gaat de wisser haperen of stuiteren. Hierdoor worden slechts delen van je ruit schoon. Ook dit wordt veroorzaakt door slijtage van het rubber.

 

Het juiste wisblad kiezen

Ruitenwissers zijn er in verschillende soorten en maten. Het bekendst zijn de "rechte", normale ruitenwissers. Er zijn ook flatblade ruitenwissers verkrijgbaar. Bij flatblades is het rubber direct aan een flexibele strip gemonteerd, zonder gebruik van een metalen frame. Omdat geen metaal gebruikt is kunnen deze wissers beter tegen water. Deze constructie voorkomt bovendien dat ijs of sneeuw zich ophoopt tussen de ruitenwissers, zodat de wisserbladen hierdoor niet kunnen beschadigen.

Zowel voor normale als flatblade ruitenwissers geldt dat het belangrijk is de juiste lengtemaat te kiezen. Deze wordt aangeduid in centimeters en/of inches. Als je de verpakking van de oude wissers nog hebt kun je hierop zien welke maat je nodig hebt. Weet je niet zeker welke maat je moet aanschaffen? In deze ruitenwisser applicatielijst zoek je aan de hand van het model en bouwjaar van je auto eenvoudig op welke maat wisser je nodig hebt voor de bestuurderskant (D), passagierskant (P) en achterruit (R). Het maakt hierbij overigens niet uit of je kiest voor normale of flatblade ruitenwissers. Wanneer je nu bijvoorbeeld normale ruitenwissers van 51 cm (20”) aan de bestuurderskant hebt, passen hier ook flatblades van 51 cm.

 

 

Ruitenwisser vervangen: praktisch stappenplan

Wil je een nieuw wisblad monteren maar weet je niet zo goed hoe dit werkt? Volg dan deze stappen, en je zult zien dat het best eenvoudig is!

  1. Til de ruitenwisserarm van de ruit en zet deze rechtop.
  2. Druk het clipje van het verbindingsstukje aan het einde van de wisserarm (bij het rondgebogen gedeelte) naar binnen. Nu kun je de oude wisser naar beneden schuiven. Schuif totdat je deze van de wisserarm kunt halen.
  3. Monteer de nieuwe ruitenwisser door deze omhoog te schuiven in de houder. Wanneer je een klik hoort zit de nieuwe wisser goed vast.
  4. In stap 1 heb je de ruitenwisserarm rechtop gezet. Plaats deze zelf voorzichtig weer op de voorruit. Dit voorkomt dat de metalen constructie met een klap op de ruit landt en de ruit beschadigt.

Tip: Haal niet meteen beide ruitenwissers van de voorruit af maar vervang de wissers één voor één. Mocht je tijdens het monteren even niet meer weten hoe de constructie in elkaar hoort, dan kun je de nog gemonteerde wisser gebruiken als voorbeeld.

 

Wil je liever eerst zien hoe het moet voordat je zelf aan de slag gaat? In deze handige video wordt op een duidelijke manier uitgelegd hoe je ruitenwissers vervangt.

 

Bij Handyman vinden we het belangrijk dat jij veilig deel kunt nemen aan het verkeer. Daarom hebben wij verschillende ruitenwissers in ons assortiment. Ook voor ruitenwissers geldt: vandaag voor 20:00 uur besteld, morgen al in huis! Bekijk alle ruitenwissers.