Hoe kies ik de juiste laptoplader?

Kies de juiste voeding

Is jouw huidige laptopvoeding stuk gegaan? Of werkt deze niet helemaal meer naar behoren? Dan is het verstandig om een nieuwe aan te schaffen. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten voordat je een voeding koopt.

 Om de juiste keuze te maken voor een voeding kun je het beste de specificaties op je oude voeding bekijken. Op de achterkant van de voeding moet je even goed kijken naar de connector en op het ‘blok’ naar de spanning (V), stroomsterkte (A) en wattage (W).

 

De connector

De juiste connector is naast de spanning en stroom het belangrijkste. Er zijn namelijk verschillende soorten connectors en niet elke variant werkt op jouw laptop. Je kunt ervoor kiezen om een voeding van hetzelfde merk als van jouw laptop aan te schaffen. Je weet dan vrijwel zeker dat deze zal werken en de connector zal passen.

Daarnaast is het ook mogelijk om voor een universele voeding met meerdere connectoren te kiezen. Deze werkt namelijk op meerdere apparaten.

Wij van Handyman hebben diverse universele voedingen zodat jij snel weer achter je laptop aan de slag kan. Deze hebben verschillende mogelijkheden als het op connectoren aankomt, met mogelijkheden voor ieder merk. Ook kan je bij deze universele voedingen de spanning en stroom zelf aanpassen, zodat je zeker weet dat jij veilig kan laden.

Maar stel je weet zeker dat de connector past in jouw laptop. Moet je dan nog kijken naar het wattage, de spanning en stroomsterkte? Jazeker! Het is erg belangrijk zelfs!

De spanning

Elk elektrisch apparaat heeft een bepaalde spanning. Deze hebben ze nodig om goed te functioneren. De fabrikant heeft het apparaat zo ontworpen dat deze alleen met een specifieke spanning werkt. Zorg er daarom voor dat de nieuwe voeding de exact zelfde uitgangsspanning heeft als de originele voeding.

De spanning moet dus (nagenoeg) gelijk zijn aan de originele adapter.

De spanning wordt uitgedrukt in volt (V).

Voor de meeste laptops is dat ergens tussen de 17 en 20 volt. De spanning is vrijwel het belangrijkste, dat wil zeggen dat als de voeding een andere spanning afgeeft dan de vereiste spanning van de laptop, er problemen zullen ontstaan. Een te lage spanning zal er voor zorgen dat de laptop het niet zal doen, maar dit kan ook schade toebrengen aan de accu in de laptop. De accu wordt dan namelijk op hetzelfde moment ontladen en opgeladen. Je merkt bij een te lage spanning dan ook dat vaak de laptop heel warm wordt.

 

De juiste stroomsterkte

De maximale stroomsterkte moet gelijk of hoger zijn dan die van de originele adapter.

De stroomsterkte wordt uitgedrukt in Ampère (A).

Een hogere stroomsterkte schaadt de laptop niet. In feite geeft de voeding dan meer af waar om gevraagd wordt. We praten dus over een maximale stroomsterkte omdat die dit de stroomsterkte waarde is die de adapter maximaal kan leveren aan de laptop.

Andersom, dus wanneer de voeding een maximale stroomsterkte afgeeft die lager is dan waar de laptop om vraagt, dan kunnen er bijzonder vervelende dingen gebeuren. De voeding probeert iets te leveren wat het niet kan (er wordt als het ware te hard aan getrokken) en daardoor branden onderdelen door of worden ze erg heet waardoor schade, maar ook brand kan ontstaan.

 

En het wattage?

Op het ‘blok’ van je voeding staan naast de spanning (V) en stroomsterkte (A) ook ergens het wattage, wat meestal 65W, 90W of 120W zal zijn. Soms staat het wattage er niet op, maar dan kun je het zelf berekenen. We laten je hier zien hoe.

Het wattage van jouw laptopvoeding kun je makkelijk zelf uitrekenen. Ga op het blok van de voeding op zoek naar het voltage (aangegeven met V) en het ampèrage (aangegeven met A). Nu kun je de volgende berekening op de gegevens loslaten:

V x A = W

Dus het voltage maal het ampèrage maakt het wattage. Wanneer het wattage gelijk of hoger is, is dat helemaal goed. Maar lager dus mag niet!

Nog vragen?

Wil je graag een persoonlijk advies over welke voeding je nodig hebt? Neem dan contact op met een van onze winkels of met onze klantenservice.