Doffe koplampen polijsten: zó doe je dat!

Wat te doen bij vergeelde of doffe koplampen?

De informatie op deze pagina is ook beschikbaar als video:

 

Zijn de koplampen van je auto dof geworden of vergeeld? Tijd om er iets aan te doen! Matte koplampen zorgen ervoor dat de hele auto er minder fraai uitziet, maar dat is nog wel het kleinste probleem… Wanneer de koplampen niet meer helder zijn is de lichtopbrengst namelijk lager. Het logische gevolg is dat je minder goed zicht hebt op de weg. Gevaarlijk dus! Houd er ook rekening mee dat dit reden voor afkeuring is bij de eerstvolgende APK. Er zijn verschillende oplossingen:

  1. Nieuwe koplampen kopen
  2. De koplampen laten polijsten door een garage
  3. Zelf de koplampen polijsten

De derde oplossing is het goedkoopste. Je koplampen poetsen / polijsten is eigenlijk super snel gedaan. Bovendien is het niet moeilijk; iedereen kan het. Het is daarom zeer de moeite waard om zelf aan de slag te gaan. Op deze pagina leggen we uit hoe je zelf doffe koplampen polijst.

 

Maar eerst: waarom worden koplampen dof?

Hoe vaak je de auto ook door de wasstraat rijdt, het is onvermijdelijk dat de lampen op den duur vaal worden. Koplampen zijn gemaakt van kunststof met daar overheen een dunne coating die het materiaal beschermt tegen krassen. Onder invloed van straatvuil, regen, zonlicht en hitte van de lampen verdwijnt de beschermende coating. Hierdoor ontstaan steeds meer kleine krasjes op het kunststof en begint het materiaal te oxideren. Het resultaat is dat het plastic dof wordt en minder licht doorlaat.

Voordat je gaat polijsten

Wanneer je besloten hebt zelf aan de slag te gaan met het polijsten van de autolampen, is het verstandig om wat voorbereidingen te treffen.

Zorg dat de lampen helemaal schoon zijn. Ga naar de carwash of gebruik zelf een autoshampoo. 
Omdat je met water en shampoo niet álle vervuiling eraf krijgt, adviseren wij na de wasbeurt een klei handschoen te gebruiken. Dit is een speciale reinigingshandschoen voorzien van –je raadt het al- een laagje klei. Maak de handschoen nat, zet lichte druk op de koplamp en wrijf met een regelmatige beweging over het hele oppervlak. Wanneer de lamp helemaal glad is en je geen oneffenheden meer voelt, is alle vuil eraf. Voordeel: een klei handschoen komt ook daarna nog van pas, want dit product is ook heel geschikt om de lak van de auto schoon te poetsen. Omdat de klei zacht van structuur is beschadigt de lak niet.
Plak de autolak rondom de koplampen af met tape. Dit voorkomt dat je tijdens het schuren van de lampen uitschiet en een stukje lak meeneemt.

Stappenplan voor het polijsten van doffe koplampen met de Turtle Wax koplampen herstelset

Nu alle voorbereidingen zijn getroffen is het tijd voor het echte werk. In deze tutorial leggen we uit hoe je zelf de koplampen polijst met behulp van de Turtle Wax koplampen herstelset. Dit doen we aan de hand van een stappenplan, dat ook beschikbaar is als video:

Let op: Stap 2 t/m 7 zijn niet altijd nodig; als er alleen oppervlakkige krasjes op de koplampen zitten, kun je in principe direct na de 1e stap verder naar stap 8. Voor een optimaal resultaat adviseren wij om altijd alle stappen te doorlopen.

Stap 1: Breng met een zachte doek de Lens Clarifying Compound aan op de lens en wrijf stevig over het hele oppervlak. Met dit polijstmiddel verwijder je lichte krassen en oppervlakkige beschadigingen. Laat het middel opdrogen totdat het poederig wordt en gebruik daarna een schone katoenen doek om de koplampen op te wrijven.

Stap 2: Deze stap is alleen nodig als de koplamp niet volledig schoon is na het uitvoeren van de eerste stap, bijvoorbeeld omdat er roest op zit. Breng de Spray Lubricant aan op het groene kussentje (voorzien van het cijfer 1). Wrijf stevig met het kussentje over de lens.

Stap 3: Draai het kussentje om en breng Spray Lubricant aan op de bruine zijde (met cijfer 2). Wrijf opnieuw stevig over de koplamp, maar dit keer dwars op de vorige wrijfrichting. Zorg dat zowel het kussentje als de lens voldoende vochtig zijn door de Lubricant Spray en blijf een minuut lang wrijven.

Stap 4: Neem het andere kussentje en gebruik de paarse kant (nummer 3). Hiermee wrijf je opnieuw een minuut over de koplamp.

Stap 5: Herhaal deze handeling nogmaals, dit keer met de laatst overgebleven kant van het kussentje. Het gaat om de blauwe zijde met nummer 4.

Stap 6: Droog de koplampen af met een schone handdoek.

Stap 7: Herhaal stap 1.

Stap 8: De lens is nu hersteld; de krassen en oxidatie zijn verwijderd. Trek de bijgeleverde handschoen aan en wrijf met de Lens Base Coat Wipe over de gehele koplamp. Dit doekje legt een hechtende laag op het materiaal, zodat de Lens Sealing Wipe uit de volgende stap beter hecht.

Stap 9: In de negende en laatste stap breng je een beschermcoating aan. Dit zorgt ervoor dat de koplampen langer beschermd zijn tegen nieuwe krassen. Wrijf de lampen af met de Lens Sealing Wipe. Het duurt maximaal 24 uur tot de coating volledig droog en uitgehard is.

Zelf de koplampen polijsten met Turtle Wax: het resultaat

Handyman verkoopt de koplampen reparatieset van Turtle Wax regelmatig. Onze klanten geven dit product in reviews gemiddeld 8 uit 10 punten. In hun beoordeling geven klanten aan dat het polijsten van de lampen weliswaar wat tijd kost, maar dat het resultaat (bij de meeste gebruikers) naar tevredenheid is. De auto komt weer door de APK zónder dat de koplampen vervangen hoeven te worden; een flinke meevaller voor de portemonnee! Op basis van de klantenreviews constateren wij dan ook dat het absoluut de moeite loont om zelf de koplampen te polijsten.

In de Turtle Wax herstelset zitten alle materialen om beide koplampen één keer te behandelen. In een enkel geval zijn de lampen zo vergeeld of bekrast dat één behandeling niet voldoende is om de koplampen weer perfect helder te maken. Door nogmaals te polijsten met een nieuwe set bereik je alsnog een goed resultaat.

De Turtle Wax koplamp polijstset is standaard voorradig in ons centrale magazijn. Als je het product vandaag bestelt via onze website kun je er morgen al mee aan de slag. Wil je de set ophalen in een Handyman winkel? Omdat niet alle winkels de set op voorraad hebben is het verstandig vooraf even naar de winkel te bellen. Je kunt er ook voor kiezen via de webshop te bestellen en het product af te laten leveren in de winkel.

Koplampen polijsten met tandpasta

Om een vergeelde koplamp weer mooi helder te maken moeten de krassen en oxidatie verwijderd worden van het materiaal. Hiervoor is een licht schurend middel nodig. Mensen gebruiken allerlei huis-tuin-en-keukenmiddelen om de koplampen van hun auto te polijsten. Zo vind je op YouTube verschillende succesvideo’s van lampen die weer helder zijn nadat ze zijn gepolijst met tandpasta, commandant of koperpoets. Als het om oppervlakkige krassen gaat zou dit een prima oplossing kunnen zijn (we hebben het zelf nog niet uitgeprobeerd). Nadeel is wel dat de behandeling vaker herhaald moet worden dan wanneer je een speciale koplampen polijst set gebruikt. Voor zwaar vergeelde of erg doffe lampen is deze methode niet effectief; tandpasta schuurt niet genoeg om deze lampen weer helder te maken. Ons advies is daarom om te kiezen voor een professionele koplamp herstel kit, zoals deze set van Turtle Wax.

Wil je de rest van je auto ook weer laten stralen?

Gebruik dan de Turtle Wax Original en zorg voor optimale glans en bescherming van je auto. Turtle Wax zorgt er namelijk voor dat de autolak wordt beschermd tegen weersinvloeden, vervuiling en corrosie. Deze wax is makkelijk aan te brengen met een microvezeldoekje.