Verwarming ontluchten

Wanneer je de verwarming in de herfst of winter weer aanzet, kan het zijn dat je deze eerst moet laten ontluchten. Wist je dat dit vrij eenvoudig is? En dat je dit makkelijk zelf kunt. Je kunt op twee verschillende manieren ontdekken of je jouw verwarming moet ontluchten:

  • De verwarming wordt niet volledig warm. Dit merk je meestal wanneer één kamer niet warm wordt. 
  • De radiator maakt een borrelend of tikkend geluid.

Wat heb je nodig?

  • Bakje of doekje om vocht op te vangen

Stappenplan

Stap 1. Draai alle radiatoren in huis helemaal open

Stap 2. Zet nu de thermostaat 10 minuten lang op minimaal 25 graden. Hiermee zorg je ervoor dat de lucht verzameld wordt bij de ontluchtingsventielen zodat de lucht daarna makkelijker kan ontsnappen.

Stap 3. Zet de thermostaat omlaag zodat de cv-ketel stopt met verwarmen.

Stap 4. Draai na 10 minuten de radiatorkranen dicht.

Stap 5. Je kunt nu de radiator ontluchten. Gebruik een ontluchtingssleutel om uw radiator te ontluchten. Houd hier een doekje tegenaan, want er kan zwart water uit de radiator komen(dit is niet erg). Wanneer je meerdere radiatoren wilt ontluchten, moet je bij de laaggeplaatste radiator beginnen en naar de hoogstgeplaatste radiator toe werken.

Stap 6. Vang het vocht uit het systeem op met een doekje of een bakje.

Stap 7. Zodra er geen lucht meer uit de radiator komt, draai je het ontluchtingsleuteltje terug naar de oorspronkelijke positie.

Stap 8. Desgewenst draai je de radiator weer open.

Stap 9. De thermostaat kan weer omhoog waardoor het systeem weer gaat branden. Controleer of de waterdruk tussen de 1,5 en 2 bar zit. Vul de cv-installatie bij wanneer die niet tussen de 1,5 en 2 bar zit.

Stap 10. De radiator werkt nu weer optimaal!

Tips van Handyman!

Om het ontluchten van je radiator zo makkelijk mogelijk te maken, hebben we 5 super handige tips om je radiator te ontluchten.

  • De ontluchtingsventielen zitten aan de bovenzijde van de radiator. Een radiator heeft ook onderin ventielen maar deze ventielen zijn er om de radiator leeg te laten lopen. Verwissel deze twee ventielen dus niet met elkaar.
  • Je kunt de ontluchter bijna altijd vinden direct bij de radiatorkraan of aan de andere kant van de radiator aan de kopse kant aan de bovenzijde.
  • Het is je waarschijnlijk wel bekend dat warme lucht opstijgt. Dit geldt ook voor lucht in leidingen. Wanneer je de radiator dus opstookt gaat de lucht naar het hoogste punt van de radiator, het is dus belangrijk om van beneden naar boven te werken.

Moet je nu met regelmaat lucht of water in je cv-installatie doen dan is het goed mogelijk dat je een lekkage in je leiding hebt. Hiervoor adviseren we om een monteur in te schakelen. Deze monteur kan snel de oorzaak vinden en oplossen.