Gasslang vervangen en monteren

Gasslang vervangen en monteren

Wanneer moet je je gasslang vervangen?

Wanneer je een oude rubberen (zwarte) gasslang hebt dan moet je deze eens in de 5 jaar vervangen. Dit omdat deze slangen uitdrogen en kleine scheurtjes kunnen gaan vertonen. Wacht je hier te lang mee dan kan de slang gaan lekken. Op elke rubberen gasslang wordt er door de fabrikant een datum geprint waarvoor de slang moet zijn vervangen.

Welke gasslangen zijn er?

Er zijn verschillende gasslangen te koop voor jouw fornuis of kookplaat. Hieronder beschrijven wij de 3 gasslangen uit ons assortiment.

Rubber gasslang

De bekendste is de zwarte rubberen slang. Deze slang moet elke 5 jaar worden vervangen en kan niet heel goed tegen hitte. Deze slangen zijn niet geschikt voor gebruik bij inbouw apparatuur en achter bijvoorbeeld een oven.

RVS Ecoflex

De gele gasslang is minder bekend maar omdat deze van rvs is gemaakt hoef je deze niet meer te vervangen. Ook kan deze slang tegen hitte en is dus veilig te gebruiken achter een oven en ideaal voor inbouw apparatuur. Het nadeel van deze slang is dat de slang erg stug is. Wanneer je de slang in rare bochten moet vouwen dan kun je beter voor de RVS Superflex slang gaan.

RVS Superflex

Net als de RVS Ecoflex slangen is de Superflex slang ook hittebestendig en hoeft deze ook niet meer elke 5 jaar te worden vervangen. De Superflex slangen zijn flexibeler dit maakt het aansluiten van jouw apparatuur een stuk makkelijker.

Wanneer welke gasslang?

Wanneer gebruik je nou welke gasslang? Dit is zoals je hierboven hebt kunnen lezen afhankelijk van waar je de slang gebruikt. Is het voor inbouw apparatuur dan zit dit over het algemeen ook achter de oven dan gebruik je altijd een RVS slang. Is het voor een vrijstaand fornuis en kun je makkelijk bij de slang komen dan is het afhankelijk van het budget. Hoeveel wil je spenderen aan een gasslang. De rubberen slangen zijn goedkoper maar hebben als nadeel dat je ze wel elke 5 jaar moet vervangen.

Gastape/Teflontape

Gastape of teflontape wordt gebruikt voor het luchtdicht afdichten van koppelingen. Je hebt deze tape alleen niet nodig bij de gasslang. De gasslangen zijn al voorzien van een rubberen afdichting in de koppeling.

Comfooraansluiting

Heb jij net een nieuwe kookplaat of fornuis gekocht en past de gasslang niet? Dan heb je een verloop stukje nodig. Dit wordt ook wel een comfooraansluiting genoemd. Deze hebben wij in zowel een rechte als haakse variant. Zo kun je je fornuis of kookplaat gemakkelijk aansluiten.

GASTEC QA keurmerk

Alle slangen bij Handyman zijn voorzien van een GASTEC QA keurmerk. Een gasslang met dit keurmerk voldoet aan de hoogste eisen op het gebied van veiligheid en kwaliteit. Dit keurmerk wordt afgegeven door het onafhankelijke bedrijf Kiwa Nederland B.V.