Lege batterijen

Heb jij net zoals veel andere mensen een flinke hoeveelheid lege batterijen in je keukenlade liggen? En vraag je jezelf af wat je hiermee moet doen? Handyman is als organisatie bewust bezig met het milieu. Daarom leggen we graag uit waar lege batterijen ingeleverd kunnen worden en wat er vervolgens mee gebeurt. Door jouw lege batterijen in te leveren bij Handyman zijn ze bovendien geld waard!

 

 

Handig: de gratis Jekko box

Het scheiden van batterijen en ander klein chemisch afval is makkelijker dan je denkt. Ken jij de Jekko inzamelbox al? In deze verzamelbox bewaar je alle lege batterijen netjes op één plek. Wel zo praktisch, want de kans is groot dat de gebruikte batterijtjes anders op verschillende plekken in huis worden weggelegd en je ze overal tegenkomt. In de Jekko is bovendien ruimte voor kapotte lampen en zelfs voor kleine elektrische apparaten. Dit maakt het voor jou eenvoudig om de gebruikte producten milieubewust te scheiden en in te leveren. De Jekko box is gratis af te halen in alle Handyman winkels. En vanzelfsprekend kan de inhoud van de volle inzamelbox tijdens je volgende bezoek ook weer bij ons worden ingeleverd! De Jekko zelf is meerdere keren bruikbaar, dus kan daarna gewoon weer mee naar huis worden genomen.

 

 

Actie jouw lege batterijen zijn geld waard  

Wanneer je nieuwe batterijen nodig hebt, loont het de moeite om de lege batterijen in te leveren. In alle Handyman winkels krijg je namelijk 10% korting op de aanschaf van nieuwe batterijen wanneer je 10 gebruikte exemplaren inlevert. En dat is toch mooi meegenomen! Deze actie geldt altijd. De korting is niet stapelbaar; inlevering van 20 batterijen levert geen 20% korting op.

 

 

Waar kan ik nog meer lege batterijen inleveren?

Zit er geen Handyman winkel bij je in de buurt? Er is altijd wel een inzamelpunt voor klein chemisch afval bij jou in de buurt. Denk aan de milieustraat van de gemeente. Hier kun je de lege batterijen kosteloos afgeven. Ook staat er een Wecycle batterijenton in alle winkels die batterijen of producten met ingebouwde batterijen verkopen. En dat zijn ruim 3500 winkels en supermarkten in Nederland! Op de website van Wecycle zoek je snel het dichtstbijzijnde inleverpunt op. 

 

Waarom mogen batterijen niet in de prullenbak?

Batterijen vallen onder het klein chemisch afval. Dat betekent dat er schadelijke stoffen in zitten. Deze stoffen, waaronder kwik en lood, mogen niet in het milieu terecht komen omdat ze gevaarlijk zijn voor mensen en dieren. Het is dan ook belangrijk dat lege batterijen niet in de prullenbak of afvalcontainer worden gegooid, maar op de juiste manier worden afgebroken. Door een deel van de gebruikte batterij te recyclen worden bovendien nuttige grondstoffen behouden en het milieu ontlast.

 

Dit gebeurt er met lege batterijen

Nadat jij de gebruikte batterijen bij Handyman hebt ingeleverd, zorgen wij ervoor dat ze naar het centrale inzamelpunt in Nederland gaan. Op deze locatie worden de batterijen gesorteerd en getransporteerd naar West-Europa. De materialen die herbruikbaar zijn worden gerecycled. Zo worden van het metaal uit lege batterijen niet alleen nieuwe batterijen gemaakt, maar ook spijkers en zelfs dakgoten.

Niet de hele batterij is bruikbaar voor recycling. Het resterende materiaal in de afvalcontainer gooien is echter geen optie, omdat er nog steeds schadelijke deeltjes in zitten. Deze worden grotendeels afgebroken in speciale verbrandingsovens. De stoffen die niet gerecycled én niet verbrand kunnen worden, worden veilig opgeslagen zodat ze niet in het milieu terecht komen.

 

Heb je nieuwe batterijen nodig? Laat je adviseren door de specialisten in onze winkels of bestel de batterijtjes snel op onze website. Bekijk het complete batterijenassortiment