Zo bestrijd je wespen!

Voorkom overlast door wespen

De zomer is voor veel mensen het favoriete seizoen. Het is dan ook aangetoond dat zonlicht zorgt voor een beter humeur en meer energie. En zeg nou zelf; je wordt toch direct vrolijk bij de gedachte aan alle zwoele zomeravonden in de tuin, koele drankjes op het terras en barbecuesessies die in het verschiet liggen? Het lijkt wel of er alleen maar positieve dingen te noemen zijn over de zomer. Toch is er één groot nadeel aan dit seizoen… Wespen!

Door de zachte winter hebben dit jaar aanzienlijk meer Koninginnen dan in andere jaren overleefd. Het resultaat is méér wespennesten dan normaal, er wordt zelfs een heuse wespenplaag voorspeld. Wil jij de overlast beperken? In deze blog delen we tips om wespen te bestrijden.

Waar komen wespen op af?

Voordat we ingaan op hoe je van ze afkomt, is het goed om te weten waar deze vliegende insecten door worden aangetrokken. Het is je misschien al opgevallen dat wespen vaker in de buurt van mensen komen dan de insecten waarmee ze vaak worden verward: bijen. Dat komt omdat wespen graag hun nest bouwen in een spouwmuur, oude schuur of dakgoot. Ze leven dus dicht bij de bewoonde wereld en worden bovendien enorm aangetrokken door zoetigheid, met name aan het einde van de zomer. Je ziet wespen dan ook vaak in de buurt van prullenbakken en bij zoete dranken die op tafel staan.

 

Tips om wespen te verjagen of bestrijden

Betekent dit dat je de hele zomer niet in de tuin kunt zitten met een glas frisdrank? Nee hoor! Gelukkig zijn er verschillende oplossingen waarmee je de gevleugelde insecten op afstand houdt of doodt.

  • Dek zoetigheid af. Gebruik in de zomer bijvoorbeeld drinkbekers met een deksel om je colaatje uit te drinken.
  • Wespen houden niet van rook. Steek enkele stokjes wierrook aan om de insecten uit je buurt te houden.
  • Ook kruidnagel kan wespen niet bekoren. Plaats een schaaltje kruidnagel op tafel. De geur zorgt ervoor dat wespen op afstand blijven.
  • Koop een wespenval of maak er zelf een door een frisdrankfles door midden te knippen en het bovenste deel omgekeerd terug te zetten. Wat ranja of een ander zoet lokmiddel trekt wespen aan. Zodra ze in de wespenvanger zitten kunnen ze er niet meer uit. Tip: plaats de val bij voorkeur een eindje uit je buurt.
  • Ook de elektrische vliegenmepper, die je normaal gebruikt tegen vliegen en muggen, is bijzonder effectief!
  • Een insectenlamp werkt op dezelfde manier als een elektrische vliegenmepper; zodra het insect tegen het spanningsroostertje vliegt wordt het geëlektrocuteerd. De lamp werkt ideaal tegen kleinere insecten zoals muggen, maar ook een wesp kruipt eenvoudig door het raster.
  • Last van een wespennest? Dan zijn kruidnagel, wierrook en een insectenlamp niet meer afdoende. HGX Spray Tegen Wespen is zeer effectief in de bestrijding van wespen en werkt vier tot zes weken.

 

Handyman adviseert: 

Heb jij zelf een goede tip om wespen te bestrijden? Laat het ons weten! Mail naar klantenservice@handyman.nl, en wie weet staat jouw tip binnenkort op deze pagina.