Mieren bestrijden

Mieren verdelgen in en om het huis

Nu de temperatuur buiten stijgt komen ook de mieren weer tevoorschijn. Tijdens de koudere maanden verscholen de insecten zich nog onder de grond. Wanneer het warmer wordt verlaten ze hun nest op zoek naar voedsel. Je treft mieren niet alleen rondom je huis aan (bijvoorbeeld in de tuin), maar helaas ook ín je woning. En hoewel de aanwezigheid van mieren in huis geen gevaar voor de gezondheid oplevert, wil je wel zo snel mogelijk van ze af! In deze blog geven we tips over het voorkomen en bestrijden van een mierenplaag.

 

Waar komen mieren op af?

Een mierenplaag in je woning is snel te herkennen: de insecten kruipen over de vloer of komen tevoorschijn uit kieren en naden in de muur. Voordat we ingaan op manieren om mieren te verdelgen, is het goed om te weten wat mieren aantrekt. De werkster-mieren zijn de hele dag op zoek naar voedsel voor de overige leden van hun nest. Kruimels, geknoeide zoetigheid en andere etensrestjes hebben een enorme aantrekkingskracht op deze werksters. Het is dan ook niet verrassend dat de keuken dé plek is waar jij mieren aantreft. Mieren werken intensief samen. Wanneer de werksters voedsel hebben gevonden laten ze een speciale geur achter voor hun soortgenoten. Hierdoor vinden ook de andere mieren eenvoudig de weg naar de voedselbron. Met als gevolg dat steeds meer mieren hun weg vinden naar jouw keuken… Tijd voor actie!

 

Een mierenplaag voorkomen

Nu je weet dat mieren vooral op (restjes van) voedsel afkomen, heb je direct een handvat om te voorkomen dat de insecten jouw keuken betreden: houd het schoon! Met deze tips is jouw woning minder aantrekkelijk voor mieren:

  • Ruim na het eten de keuken op en laat geen afwas op het aanrecht staan. Maak ook de kookplaat schoon, zodat mieren niet worden aangetrokken door gemorste etensrestjes.
  • Heb je jam, cola of andere zoetigheid geknoeid? Maak de plek goed schoon met water, zodat de zoete geur verdwijnt.
  • Rondom de prullenbak en vaatwasmachine liggen vaak wat meer kruimels. Verwijder deze iedere dag met de stofzuiger of een blik en veger. Houd de prullenbak en vaatwasser bovendien gesloten.
  • Stofzuig regelmatig en dweil de vloer met een heet sopje of azijnwater. Door te dweilen verwijder je het geurspoor van de mieren.
  • Bewaar fruit in de koelkast en sluit de verpakking van etenswaren goed af.
  • Strooi wat kaneel bij de deur of plaats een koperen muntje. Hoewel dit mieren niet verjaagt, kan het hen wel op een dwaalspoor zetten. De sterke geur van kaneel en koper zorgt ervoor dat de geur van voedsel minder goed te ruiken is.

 

Mieren bestrijden

Ondanks jouw inspanningen om de woning schoon te houden, kan het gebeuren dat er tóch mieren door jouw keuken of tuin marcheren. Gelukkig zijn er oplossingen om de mieren te bestrijden. Hieronder hebben wij de meest effectieve manieren voor het verdelgen van mieren op een rijtje gezet, inclusief de voor- en nadelen:

 

Kokend water

Een mierennest heeft meerdere uitgangen. Heb je deze gevonden in je tuin of op de stoep voor je woning? Giet dan kokend water in de uitgang(en) van het nest.

Voordeel: het doodt de mieren die in contact komen met het hete water direct.

Nadeel: wanneer de insecten een diep gangenstelsel hebben gegraven, dringt het water niet door tot het volledige nest. Daardoor zijn mogelijk niet alle mieren uitgeroeid. Om die reden kun je de behandeling het beste een aantal dagen achter elkaar herhalen.

 

Zelfrijzend bakmeel

Mieren zijn gek op zelfrijzend bakmeel en nemen dit mee naar hun nest om samen op te eten. De gist in het bakmeel zet vervolgens uit in hun maag, met als gevolg dat de mier explodeert. Niet diervriendelijk, wel effectief.

Voordeel: dit is een goedkope oplossing.

Nadeel: wanneer niet alle mieren in het nest eten van het bakmeel, komen de overgebleven insecten op het geurspoor van hun voorgangers af.

 

Mierenlokdoosjes   

Net als bij bakmeel, nemen de werksters de werkzame stof vanuit de lokdoos mee naar hun nest. Daar eten zij er samen met de overige mieren van, waardoor alle mieren in het nest sterven.

Voordeel: deze schone bestrijdingsmethode is zowel binnens- als buitenshuis te gebruiken.

Nadeel: bij een groot mierennest bevat het lokdoosje niet voldoende om alle mieren van te laten eten. Hierdoor wordt slechts een deel van het nest uitgeroeid.

 

Mierenpoeder    

Mierenpoeder heeft hetzelfde effect als lokdoosjes, maar de verpakking bevat meer inhoud.

Voordeel: omdat je het poeder zelf strooit, kun je de werkzame stof heel gericht op de looproute en nestingangen van de mieren plaatsen.

Nadeel: pas op met huisdieren. Het kan schadelijk voor hun gezondheid zijn als zij van het poeder eten.

 

Spray tegen mieren 

Ook een speciale spray is zeer effectief in de bestrijding van mieren. Je gebruikt de spray bij kieren, naden en andere plaatsen waar de insecten zich schuilhouden.

Voordeel: deze oplossing is 4 tot 6 weken werkzaam.

Nadeel: wanneer de mieren een diep gangenstelsel hebben gegraven dringt de spray mogelijk niet door tot in het hele nest.

 

Handyman adviseert: