Repair Café

Hét alternatief voor weggooien

Vind jij weggooien ook zonde? Laat Handyman je voorstellen aan Repair Café. Tegenwoordig belanden veel apparaten zonder pardon bij het grofvuil zodra er iets kapot gaat. Dankzij (online) prijsvechters heb je snel en makkelijk een nieuwe stofzuiger, broodrooster of koffiezetapparaat in huis. Reparatiekosten voor een kapotte hulp in het huishouden schrikken af. Bovendien is een kundige “handyman” niet eens altijd te vinden, want de praktische reparatiekennis is snel aan het verdwijnen.  Zelfs de meest eenvoudige reparatie is voor de meesten van ons al te veel gevraagd. Wel vinden we allemaal in een mum van tijd een nieuw apparaat: via Google vinden we de goedkoopste webshop of het adres van de dichtstbijzijnde winkel. Maar typ de volgende keer eens iets anders in de zoekbalk wanneer er iets kapot gaat in of rond het huis, namelijk: “Repair Café”.

Repair Café wil jou én het milieu helpen door iedereen de weggooi-mentaliteit af te leren en mensen met twee linkerhanden in contact te brengen met kundige reparateurs. Wij zijn al fan!

 

 

De werkwijze van het Repair Café

Martine Postma bedacht in 2009 een lokale bijeenkomst waar mensen samen konden komen om hun kennis te delen en elkaar te helpen met het uitvoeren van alle mogelijke reparaties. Van elektrische apparatuur tot speelgoed, van kleding tot meubels en van uurwerk tot fietsen. In het Repair Café zijn gereedschappen en materialen aanwezig voor allerlei soorten reparaties. Bezoekers nemen hun kapotte spullen mee naar het Repair Café, waar deskundige vrijwilligers aan de slag gaan om het product te repareren. Vaak is een kleine reparatie voldoende om weer plezier te hebben van je product. De vrijwilligers zijn ervaren reparateurs uit de omgeving, die over het algemeen inmiddels al met pensioen zijn. Zij hebben passie voor het herstellen van jouw kapotte producten.

Om mensen te stimuleren kapotte spullen niet weg te gooien maar liever een tweede leven te geven, zijn de reparaties die in het Café uitgevoerd worden gratis! Alleen voor gebruikte materialen of benodigde onderdelen worden kosten gerekend. Het Repair Café heeft echter niet alle onderdelen voor elk apparaat voor de hand. Daar biedt Handyman de helpende hand, wij kunnen namelijk meer dan een miljoen onderdelen leveren! Met een nieuw onderdeel brengt de reparateur in het Café jouw apparaat weer aan de praat.

Martine’s initiatief voor duurzaamheid op lokaal niveau was zo’n groot succes dat het idee is uitgegroeid Repair Café International. De stichting is de spil van een wereldwijde beweging om mensen de waarde van hun spullen en de waarde van reparatiekennis weer in te laten zien. Deze praktische kennis wordt bij de bijeenkomsten overgedragen. Mensen leren van elkaar, of aan de leestafel, waar iedereen boeken over repareren en klussen kunnen doorlezen. Onder het genot van een kopje koffie of thee, natuurlijk.

Ook als je zelf een echte “handyman” bent maar niet het juiste gereedschap hebt, kun je terecht in het Café. Help jezelf en als je wilt: help anderen! Dat is de kracht van het concept. Soms komt het voor dat zelfs de deskundigen in het Repair Café er niet in slagen een apparaat te repareren. Dankzij hun kennis van de omgeving kunnen zij je dan doorverwijzen naar een lokale expert die jou wel verder kan helpen.

 

Bekijk deze leuke video om te zien hoe het er in een Repair Café aan toe gaat:

 

Vind een Repair Café bij jou in de buurt

Het begon in 2009 in Amsterdam-West met het allereerste Repair Café. Inmiddels vind je meer dan 160 Repair Cafés verspreid door heel Nederland. Van Groningen tot Maastricht. Niet alleen in de grote steden, zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Breda en Tilburg, ook in kleine plaatsen. Misschien zelfs wel bij jou om de hoek! Op de website van Repair Café zie je alle locaties.

Bij het Repair Café doen de vrijwilligers er alles aan om jou zo goed mogelijk te helpen, maar deze non-profit organisatie kan helaas niet altijd paraat staan. Het Repair Café is niet elke dag beschikbaar; het is geen zaak met dagelijkse openingstijden maar een periodieke buurtbijeenkomst waar mensen samenkomen om elkaar te helpen. Deze bijeenkomsten worden op vaste dagen en tijden georganiseerd. Op de website zie je wanneer jij met jouw kapotte apparaat terecht kunt bij het Repair Café bij jou in de buurt.

 

Repareren is ouderwets milieuvriendelijk

Repareren ouderwets? Nee! Weggooien, dat is pas écht niet van deze tijd. We zijn allemaal zo druk met plastic scheiden, hybride auto’s en zonnepanelen om het milieu te sparen, want het onderwerp van klimaatverandering is hot.  Maar zodra de staafmixer kuren vertoont, laten we een nieuwe aan de deur bezorgen en dumpen we de oude bij het grofvuil. Dat is helemaal niet milieuvriendelijk. Het produceren van nieuwe apparaten draagt namelijk bij aan de CO2-uistoot. Net als het transport; van China naar jouw voordeur.  Recyclen is ook niet zo’n groene oplossing als dat je waarschijnlijk denkt. Bij het recyclen van de afgedankte apparaten komt namelijk nogal wat kijken en tijdens dit proces wordt er nog meer CO2 uitgestoten.

Elke duurzame beslissing die we vandaag maken, is goed voor onze toekomst. Wanneer er iets kapot gaat, is repareren de meest milieubewuste oplossing. Met de juiste kennis van het Repair Café en het juiste onderdeel van Handyman, is die oude staafmixer (en elke andere huishoudelijk hulp) weer in topconditie te krijgen! Dan heb jij er nog jarenlang plezier van en wordt het milieu weer een beetje ontzien.