Coax kabel aansluiten

Dat doe je zelf (met de helpende hand van Handyman)

Jij gaat met een coax kabel een TV aansluiting maken. Ja, jij! Je hoeft niet je vader te bellen, of aan te kloppen bij die handige buurman (of vrouw). Met de juiste materialen en tools klaar je dit klusje zelf. Je hebt nodig:

Natuurlijk zijn er ook kant-en-klare coax kabels, maar het nadeel hiervan is dat deze kabels niet in lengte aan te passen zijn. Dan zit je vaak met overtollig snoer dat je moet oprollen en verstoppen. Bovendien loop je met die overbodige lengte het risico dat er kwaliteitsverlies van het signaal optreedt. Daarom leggen wij je uit hoe je een coax kabel aansluit; handig als je er totaal geen verstand van hebt of als je toe bent aan een opfriscursus.

Deze kennis is niet alleen praktisch voor een extra TV aansluiting, of als je net bent verhuisd (of alleen de televisie gaat verhuizen). Om optimaal te genieten van digitale en interactieve televisie is de kwaliteit van de coax kabel van groot belang. Misschien is jouw coax aansluiting inmiddels gewoon toe aan een upgrade, sinds de beeldbuis is vervangen met een flat-screen TV.

Stappenplan:

Stap 1: Leg de kabel

Stap 2: Knip de kabel op de juiste lengte

Stap 3: Strip de kabel

Stap 4: Monteer de kabel

Stap 5: Sluit de TV aan

Stap 6: Controleer het signaal

Coax kabel leggen (stap 1):

Bij de aanschaf van een nieuwe coax kabel zijn er twee dingen van belang: de kwaliteit (later meer hierover) en de lengte. De coax huisaansluiting zit in de meeste huizen in de meterkast, dan is er vaak een behoorlijke afstand te overbruggen naar de televisie. Meet de afstand tussen de huisaansluiting en de plaats waar je TV is - of komt - en houdt hierbij rekening dat je extra lengte nodig hebt om de kabel mooi langs de muren te leiden. Een te lange kabel knip je niet direct op precies de juiste lengte; laat ongeveer een meter speling over.

Tip: De coax huisaansluiting is een witte wandcontactdoos met 1 of 2 aansluitingen, die met een groene kabel is aangesloten. In oudere huizen bestaat de kans dat deze aansluiting al in de woonkamer zit. Als er een wandcontactdoos in de meterkast zit, is dat altijd de huisaansluiting.

Leg de kabel in huis zoals je hem wilt hebben. Met spijkerclips plaats je de kabel strak langs de muur. Plaats een clip ongeveer elke 50 centimeter om de kabel recht te houden.  De kabel onzichtbaar wegwerken is echter nog mooier, zeker als je met een grote afstand te maken hebt. Voor het wegwerken van de kabel zijn meerdere opties. De kabel kan achter de plinten gelegd worden, of tegen de plinten met een kabelgoot. Bij huizen met een houten vloer en toegankelijke kruipruimte, voer je de kabel door de kruipruimte voor het mooiste resultaat. Je laat de kabel omhoog komen uit de vloer, precies op de plaats waar jij jouw televisie neer wilt zetten.

Omdat het een stijve kabel is, kun je de coax kabel niet in haakse bochten vouwen. De kabel is niet gemaakt om een scherpe hoek mee te maken. Als je dat toch probeert, loop je het risico dat de kern breekt! Laat de kabel dus een beetje rond lopen in de hoeken.
 

Coax kabel knippen (stap 2):

Wanneer de kabel eenmaal ligt, knip je hem op de juiste lengte. Dit doe je met een papegaaibektang, of met een gewone kniptang. Het voordeel van de papegaaibektang, ook wel een kabelknipper, of kabelschaar genoemd, is dat de kabel recht wordt afgesneden. Met de papegaaibektang hoef je ook minder kracht te zetten dan met een standaard kniptang.

Tip: Als je voor het eerst een coax kabel gaat monteren, is vooral de volgende stap (stap 3: de kabel strippen) een stap waar geldt: oefening baart kunst. Knip daarom de kabel niet te kort af, geef jezelf een paar extra centimeter. Mocht je dan met het strippen een vergissing maken, dan knip je dat stukje gewoon af en probeer je het opnieuw.


Kabel strippen (stap 3):

Voor de montage moet de kabel eerst gestript worden, omdat de mantel niet geleidt. Niet alleen de buitenste mantel moet gestript worden, maar ook een stukje kopermantel en kernmantel. Er zijn twee manieren om de kabel te strippen, afhankelijk van het soort gereedschap dat je hebt. De makkelijkste en veiligste manier om de kabel te strippen is met een speciale coax kabel stripper, maar het kan ook met een stanleymes.

Met coax kabel stripper: Zet de stripper op het uiteinde van de kabel en draai een paar keer rond. De stripper snijdt de kabel op twee punten op de juiste diepte in. Nadat de stripper de inkepingen heeft gesneden, trek je eenvoudig een stuk van de buitenmantel weg. Aan het uiteinde verwijder je nog een stukje van de kopermantel en de kernmantel. Het resultaat is dat ongeveer een centimeter kern en nog een centimeter kopermantel bloot liggen.

Met stanleymes: Leg de kabel langs de connector om te in te schatten hoeveel je weg moet snijden. Je moet ongeveer een centimeter van de kern blootleggen en nog een centimeter kopermantel. Met het stanleymes kerf je de mantel ondiep in om de buitenmantel te verwijderen. Door de kabel te buigen krijg je de mantel los, waarna je deze wegtrekt. Als je de mantel niet goed los krijgt, snijdt je de mantel ook langs de kabel in, zodat je hem  weg kunt pellen. Voor het blootleggen van de kern moet je dieper snijden, doe dit in stappen. Kerf eerst de kopermantel in en verwijder deze en kerf daarna de kernmantel in en verwijder deze. Pas altijd goed op dat je jezelf niet in de vingers snijdt!

Voor beide manieren geldt dat je na afloop de kern misschien moet bijknippen om deze op de juiste lengte te krijgen. Hiervoor gebruik je het beste de papegaaibektang. 
 

Coax kabel monteren (stap 4):

Met de coax kabel maak je verschillende aansluitingen.

Door de coax kabel op een wandcontactdoos aan te sluiten, maak je gemakkelijk een extra TV aansluiting. Je lust de kabel door de ene wandcontactdoos, naar de volgende.

Met een coax stekker op de kabel maak je de kabel geschikt om direct aan te sluiten op je TV ontvanger, of op de televisie zelf.

Een F-connector maakt de coax kabel geschikt om aan te sluiten op een versterker of splitter. Een F-connector past weer niet direct in de televisie.

Hieronder lees je hoe je deze drie verschillende aansluitingen op de coax kabel monteert. 

Aansluiten op een wandcontactdoos:

Met een schroevendraaier draai je het klepje op de achterkant van de contactdoos los. Je drukt de kern van de gestripte coaxkabel vast in de klem en je drukt de kabel vast. Doe het klepje weer dicht en schroef deze vast zodat de kabel stevig op de wandcontactdoos is aangesloten. Vervolgens plaats je de wandcontactdoos aan de muur.

Aansluiten op een coax stekker (KOKWI/KOSWI connector):

Om te beginnen draai je de coax stekker los. De wartel en trekontlasting zet je alvast op de kabel (in die volgorde). Leg de gestripte kabel in de stekker en steek de kern van de kabel schuin in de connector, onder het schroefje. Zet dit schroefje vast met een schroevendraaier, zodat er een stevige verbinding is tussen de kabel en de stekker. Sluit de stekker en zet de kabel verder vast door de trekontlasting op zijn plaats te schuiven en de wartel aan te draaien.

Aansluiten op een F-connector:

Nadat je de kabel hebt gestript zie je dat de kopermantel van de coax kabel bestaat uit losse draadjes die met elkaar verweven zijn, vandaar de benaming “braiding”. Voor een optimale verbinding met de F-connector waaier je de losse draadjes uit door ze met een stanleymes naar achteren te drukken. Raak deze draadjes niet met je vingers aan. Je steekt de kabel in de F-connector en schuift door totdat deze aan de vlakke kant mooi aansluit. Met een papegaaibektang knip je de kern dusdanig af dat deze 2 millimeter buiten de connector uitsteekt.

Sommige typen F-connectoren dien je aan te krimpen met een krimptang, zodat de connector stevig op de kabel zit. Deze connectoren krimp je eerst aan, voordat je de kern korter knipt. Pas wanneer de F-connector vast zit, knip je ook bij deze types de kern af tot 2 millimeter buiten de connector. 
 

Coax kabel op TV aansluiten (stap 5):

Op de plaats waar je televisie komt heb je nu een wandcontactdoos, of een kabel met een coax stekker (de F-connector gebruik je voor een aansluiting op een versterker of splitter). Nu is het tijd om de televisie aan te sluiten. De kabel met coax stekker plug je direct in je TV ontvanger. Met een extra coax kabel verbindt je de TV ontvanger met een wandcontactdoos. Aan het andere uiteinde is de kabel aangesloten op de coax huisaansluiting, dat is meestal een witte wandcontactdoos in de meterkast. De televisie sluit je vervolgens aan op de TV ontvanger met een HDMI kabel.
 

Controleer de aansluiting (stap 6):

Natuurlijk wil je genieten van je favoriete films, series en TV-programma’s in topkwaliteit. Daarom heb je zo’n mooie HD flat-screen gekocht. Onderschat echter het belang van de aansluiting niet, voor de beste TV-ervaring. Storing en ruis kan jouw avondje op de bank namelijk flink verzieken.

Het beste beeld en geluid krijg je met de beste coax kabels. Ga voor een kabel met de hoogste kwaliteit; let op het Kabel Keur keurmerk. Deze kabels bieden betere afscherming tegen signalen van buitenaf, zoals het 4G signaal. Voor het opstellen van een 4G (LTE) proof netwerk, gebruik je kabels en connectoren van de beste kwaliteit. Bovendien hebben deze kabels een dikkere kern, zodat het signaal beter geleid wordt langs de lengte van de kabel. Dankzij lage demping verzwakt het signaal niet in de kabel.

Tip: Voorkom kwaliteitsverlies van het signaal met een versterker. Bij een afstand van meer dan 10 meter (meer dan 15 meter bij kabels met een lage demping) sluit je een antenneversterker op de coaxkabel aan. Dat doe je met een coax kabel met F-connector.

Ziggo-klanten moeten erop letten dat de kabel die zij kopen geschikt is voor het Ziggo signaal. Deze kabels zijn makkelijk te herkennen aan een speciaal “Ziggo Geschikt” keurmerk.

Als je na het aansluiten van de TV met de allerbeste coaxkabel tóch te maken krijgt met storing en ruis, controleer dan de aansluitingen. Het probleem zit hem vaak in het niet correct strippen van de kabels. Als de mantel niet goed gestript is, kan de kern en de kopermantel niet goed contact maken met de connector of de contactdoos. 

 

Wanneer je een storingvrij signaal hebt, ga je met de voetjes omhoog en lekker binge-watchen, met een bak popcorn op schoot. Onder het mom van "kwaliteitscontrole". Goed gedaan!